Svađai sukobi između brate i sestre, starijeg i mlađeg deteta, mogu se pogoršati zbog prevelike blizine, vremena provedenog zajedno, deljenja ličnih stvari i nejadnakog osećaja pripadnosti istoj porodici. Postoji mnogo ličnih osobina, nema odnosa dva deteta koje je univerzalno ali neki parametri uzeti u opštem smislu, često se ponavljaju u odnosima braće i sestara koji se često sukobljavaju. Sve su to stvari koje se mogu i većinom i se i prevazilaze kako deca rastu, razvijaju se ali i kada roditelji više obrate pažnju na konkretne razloge zbog kojih se svađaju.

Dete može osećati rivalstvo sa bratom ili sestrom iz različitih razloga:

  • Brini se o svojoj ulozi u porodici pokušava da privuče pažnju oca ili majke.
  • Dete „brani“ svoje mesto u srcu svog roditelja. Ovo ponašanje je instinktivno i iracionalno.
  • Nedostatak samopouzdanja. Dete se može osećati manje kompetentnim od svoje braće ili sestara u određenim oblastima. Zbog toga je važno razgovarati o prednostima svakog deteta, na primer tako što ćete reći: „Tvoj brat je nadaren za matematiku, ali ti odlično pišeš sastave.”
  • Razlika u godinama i povezane uloge. Na primer, dolazak novorođenčeta zahteva dosta vremena i blizine od strane roditelja Isto tako, starije dete može osećati nepravdu kada moraju sami da obavljaju zadatke, dok njihov mlađi brat ili sestra imaju pomoć roditelja. Deljenje roditelja i igračaka može biti teško za malu decu.
  • Veoma različite ličnosti među decom mogu stvoriti još više sukoba.
  • Nedostatak ličnog prostora. Imati lični prostor pomaže deci da se razlikuju od braće i sestara. Mogu da ga koriste za čuvanje svojih najdragocenijih igračaka koje nisu obavezni da dele, tako da osećaju da su njihove stvari bezbedne čak i kada su odsutni. Ovako se uči o postavljanju granica i samopoštovanju.
  • Uputstva roditelja tokom sukoba između braće i sestara mogu se shvatiti kao nepravda. To je slučaj, na primer, kada roditelj redovno podseća starije da daju primer ili od njih traže da popuste mlađem bratu ili sestri. Starije tada može osetiti da ne može roditeljima da izrazi svoje potrebe ili ono što doživljava.

(Yumama)

BONUS VIDEO

POBEDILA RAK, RODILA DETE DOK JE BILA U KOMI, A ONDA USLEDILA ČAROLIJA! Potresna priča hrabre Milice Petrović: Jedva sam izdržala Kurir TV