Razvod braka ima dodatnu težinu kada je reč o dodeli starateljstva nad decom. Kada je reč o sporazumnom razvodu braka, supružnici mogu da se dogovore da zajednički vrše roditeljsko pravo, a sud to može da odobri ukoliko se proceni da je to u interesu deteta.

Međutim, kada postoji tužba za razvod braka i roditelji ne mogu da se sporazumno dogovore, odluka o samostalnom vršenju roditeljskog prava donosi se na osnovu sudske odluke. Ovakva odluka se može doneti i ako je na sudu utvrđeno da zajedničko starateljstvo nije u najboljem interesu deteta.

Prilikom samostalnog vršenja roditeljskog prava, na sudu mora da se utvrdi i model po kojim će drugi roditelj višati dete, kao i visina alimentacije roditelja koji ne živi sa detetom.

Često se dešava da oba roditelja smatraju da su najpogodniji za vršenje roditeljskog prava nad detetom, a tada sud odlučuje sa kim će detet živeti, uzimajući u obzir razne faktore.

Najčešće deca nakon razvoda braka pripadnu majci, dok ih otac viđa i plaća alimentaciju. Međutim, dešavaju se i situacije kada sud utvrdi da je u interesu deteta bolje da dete živi sa ocem.

Kod određivanja samostalnog vršenja roditeljskog prava sud uzima u razmatranje sledeće faktore:

1. Jedan od glavnih faktora jeste mišljenje Centra za socijalni rad koji procenjuje kakva je porodična situacija i koja odluka bi bila najbolja u interesu deteta. Ukoliko roditelji ne mogu sporazumno da se dogovore oko starateljstva nad detetom, sud donosi odluku uz mišljenje organa starateljstva.

2. Psihofizičko zdravlje i stabilnost roditelja - Kod odlučivanja koem će pripasti starateljstvo nad detetom, važan parametar predstavljaju mentalno zdravlje, procena emocionalnog stanja, zloupotreba supstanci, način života i drugi faktori koji pokazuju da li je osoba dovoljno mentalno i emocionalno stabilna da se brine o detetu. U način života spadaju stanovanje, podrška porodice, radne obaveze i druge aspekte svakodnevice roditelja.

3. Ekonomski uslovi/finansijska situacija - Reč je o analizi prihoda, troškovima života i sposobnosti obezbeđivanja osnovnih potreba deteta. Sud procenjuje finansijsku sposobnost oba roditelja kako bi procenio da li imaju dovoljno materijalnih sredstava za ispunjavanje potreba deteta, negu, obrazovanje.

4. Želja deteta može da se uzme u obzir ako dete ima dovoljno godina, ali i pored želje, razmatraju se i svi ostali faktori kako bi sud doneo odluku koja je u interesu deteta. Želju mogu izraziti deca koja su dovoljno zrela i sposobna da se izjasne, najčešće su to deca starosti od 15 godina.

Iskustva pokazuju da deca posle razvoda braka najčešće ostaju sa majkom, a starateljstvo može da se dodeli očevima u slučajevima ako je majka nepodobna da bude roditelja, ukoliko se bavi aktivnostima koje ne odgovaraju roditeljskim sposobnostima, izdržava kaznu zatvora, psihički je nestabilna, postoji zloupotreba supstanci, sklonost ka nasilju itd.

BONUS VIDEO:

"ŽENE U OVOM SLUČAJU OBAVEZNO SE UPIŠITE" Advokat upozorila o nepredviđenim okolnostima tokom razvoda braka: Ovo je jedino SIGURNO Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)