Starije dete počinje da bude ljubomorno na mlađeg mališana, a to se može manifestovati na potpuno različite načine, na primer, pretvara se da je bespomoćan i stalno zove mamu ili tatu u svakoj prilici. Ili ometa roditelje dok hrane bebu. Ali najneprijatniji trenuci su kada starije dete stvara opasnu situaciju za bebu ili pokazuje agresiju. Roditelji se jednostavno plaše da ih ostave na miru. Psiholog Natalija Bondarenko objasnila je zašto se to dešava i šta se može učiniti u ovoj situaciji, kako prenosi Parents portal.

Pojava drugog deteta u porodici znači promenu uloga svakog njenog člana, ali najveće promene se dešavaju u životu najstarijeg deteta. Na kraju krajeva, sada on nije samo voljeni sin (ili voljena ćerka), on je i brat (ili sestra). Sada nije jedini, ili nije najmlađi među decom. Čini mu se da se život zauvek promenio i da nikada neće biti isti.

Pripremite se unapred

“Preporučujem da porodice koje će dobiti novo dete unapred pripreme drugu decu za ovo. Moraju shvatiti da će imati brata ili sestru. Neophodno je starije postaviti tako da i oni čekaju rođenje ove bebe.

Pokušajte da:

  • Pozovite svoje dete (ili decu) da zajedno izaberu neke stvari za svog budućeg brata ili sestru.
  • Svojoj deci možete dati ovu zanimljivu ideju: nacrtajte rođendansku čestitku za svoju buduću bebu. To će im omogućiti da osete prijatno uzbuđenje u iščekivanju ovog prvog susreta.
  • Počnite da gradite odnose između braće i sestara u fazi kada je beba u majčinom stomaku. Možete ih pozvati da razgovaraju sa najmlađim, objasniti da on, budući da je u stomaku, sve čuje.

Šta učiniti ako se svađe i dalje javljaju

Neretko starija deca počinju da se svađaju i psuju u svakoj prilici, ali starije, zbog svojih godina, može predstavljati opasnost za mlađe. Šta učiniti ako jedno dete uvredi drugo?

“Prvo, primetite, kada se to dogodi, šta uzrokuje ovo ponašanje?

Možda dete oseća da su sa pojavom mlađeg brata ili sestre počeli da obraćaju manje pažnje na njega. I često su u pravu: rođenjem nove bebe, manje je vremena za stariju.

Moguće je i da je stariji ljubomoran na mlađeg jer ima bolje igračke, ali ne sme da se igra sa njima. Potrudite se da nijednom od svoje dece ne uskratite igračke i bolje je da kupite iste za sve, jer takmičenje oko stvari može da se desi u bilo kom uzrastu. Dešava se i da sami roditelji prenesu detetu da je sada veliko i zrelo i da mora drugačije da se ponaša, a ono se uvredi što je mlađem dopušteno da se glupira i zeza, a njemu nije. Drugo, razgovarajte sa detetom, šta ono želi da postigne ovim ponašanjem? Možda jednostavno pokušava da privuče pažnju roditelja svojim agresivnim ponašanjem. Metod vam se možda ne čini sasvim ispravnim, ali privlači vašu pažnju koliko god može. Možda majka češće ili emotivnije reaguje na njega ako je nešto pogrešio, pa on nesvesno čini sve da postigne ovu reakciju. Takođe, ne zaboravite: mala deca ne razumeju granice ličnog prostora i uzimaju i razbijaju stvari bez pitanja. Ako je vašem mlađem uzeo igračku i slučajno je razbio, ne bi trebalo da izbacujete sav svoj bes na njega. Da, ovo je uvredljivo i ne može a da ne uznemiri.

Recite svom starijem detetu o različitim strategijama suočavanja (reagovanje na nelagodnost i traženje dodatnih resursa za rešavanje problema). Naučite ga da drugačije obrađuje bes. Ponudite opcije prihvatljivog ponašanja u kojem dete na drugačiji način iskazuje bes zbog polomljene igračke ili bilo koje druge nevolje, a da to ne iznosi na mlađeg brata ili sestru. Glavna stvar je da to radite dosledno, stalno."

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Smešne situacije se dešavaju i odraslima, koji se ponašaju kao deca TikTok/ kelsea_bowersmith