Ljubav bake i deke je nešto neopisivo - oni su tu da vole, maze, udovoljavaju, ali i saslušaju i pomognu kada je potrebno. Deca se često oslanjaju na savete svojih baka i deda bez straha od razočaranja ili osude koje mogu dobiti od roditelja.

Istraživanja pokazuju da je veza između dece i njihovih baka i deka prilično jaka, pri čemu podrška i razumevanja koju deca dobijaju od njih često puno jača nego ona koju dobijaju od roditelja. Prema istraživanju koje je sproveo sajt Prepli, oko polovine dece se češće poverava bakama i dekama nego roditeljima.

Anketa je obuhvatila različite aspekte veze, uključujući nadimke, zajedničko vreme i verovatnoću da će deca tražiti savet od bake i dede. Fascinantno je da je 68 odsto dece izrazilo želju da provede više vremena sa bakama i dekama nego sa roditeljima, sa posebnim naglaskom na bake po majci.

Silvija Džonson, šefica metodologije u Prepliju, naglašava da bake i deke često mogu da obezbede mentorske uloge deci bez svakodnevnog stresa i odgovornosti roditeljstva. Iako rezultati mogu iznenaditi neke roditelje, većina će se složiti da bake i deke, jer su opušteni sa decom, doprinose stvaranju zabavnog i slatkog odnosa.

Često se primećuje da bake i deke razmazuju decu slatkišima i nagradama, što nije uobičajeno kada su deca sa roditeljima.

Kako objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Mišel Landeros, dok roditelji imaju ulogu u usmeravanju, ispravljanju, pa čak i prekorenju svoje dece, poznato je da bake i deke manje osuđuju i manje su kritične prema postupcima svojih unuka, stvarajući prostor za veće samopouzdanje i opuštenost.

BONUS VIDEO:

Mama pokazala koliko je prljavo auto sedište TikTok/_amanduhh__

(Yumama/T.A.S.)