Roditeljstvo je ponekad veoma izazovno i gotovo da nema roditelja koji povremeno ne preispituje sebe da li sve radi dobro, šta može bolje... Ne možete da budete savršen, ali porodični terapeut Melani Mekgret otkriva pet stvari koje ukazuju na to da ste dobar roditelj.

"Kao porodični terapeut, psihoanalitičar, majka i baka, iz iskustva kažem da ove stvari pokazuju da ste na dobroj stazi kao roditelj", rekla je Mekgret za yourtango.com, pa navela o čemu je reč.

Zabavljaju se i igraju sa decom

Posao dece je da se igraju. Za bebu je recimo puzanje ozbiljan posao, ali je istovremeno i kombinacije igre i kretanja. U svakom roditelju nalazi se rezervoar igre koji je obeležje sjajnog roditelja, tvrdi Mekgret, dodajući da su najlepše uspomene iz detinjstva uvek vezane za igru i smeh.

Priznaju da je roditeljstvo ponekad teško

Dobro roditeljstvo često zahteva neku vrstu žrtvovanja od strane roditelja – ponekad privremeno, ponekad trajno. Zbog svega toga svaki roditelj ponekad ima trenutke kada mu se "ne sviđa" sopstveno dete, na primer kada psuje ili ga nervira nekim drugim ponašanjem. Takođe, mame i tate su ponekad veoma iscrpljeni stalnim obavezama roditeljstva, ali sve to je znak da ste dobar roditelj i da se veoma trudite oko svog mališana.

Znaju da je odgajanje dece proces

Prosto, tokom odrastanja deca prolaze kroz različite faze, otkrivaju sebe, svoje potrebe i želje, a roditelji zajedno sa njima na tom putu prolaze kroz različite izazove.

Brinu o sebi

Roditelji često osećaju krivicu kada izdvoje neko vreme da se posete sebi, ali ne bi trebalo. Imajte na umu da samo kada ste vi dobro, možete da budete dobri i za svoje dete.

Uče iz svojih grešaka

Psiholog i psihoanalitičar dr Sidni lav ističe da svi roditelji prave greške, što je sasvim normalno, ali je važno da iz svojih grešaka nešto nauče.

"Greške su naš najbolji alat pomoću kojeg učimo. Kada pogrešimo, učimo i kako da ispravimo te greške, pomažemo svojoj deci da budu i bolje od dobrog", kaže on, objašnjavajući da kada polomljena kost zaraste, često bude čvršća nego ranije, te da su zato i greške dragocene jer nas čine mudrijim.

Psiholog Mekgret na kraju poručuje da imate poverenja u svoje roditeljske sposobnosti jer vam je stalo do toga da budete dobar roditelj.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)