Većina roditelja u svakodnevnoj žurbi i ni ne stiže da razmišlja o tome koliko je važan svaki trenutak koji provedu sa svojom decom. To nije važno samo za razvijanje bliže empatije sa mališanima, već je važno i za uspomene koje će oni poneti iz perioda detinjstva. Mi smo za vas izdvojili 10 najčešćih, a sigurni smo da i vi pamtite bar neke od navedenih.

1. Priče za laku noć

Postoji ono posebno vreme na kraju dana kada deci čitate priče za laku noć ili provodite vreme sa njima na najlepši mogući način. Tada zaboravljate na sve svađe, brige i uživate u zajedničkom vremenu. Deca će pamtiti trenutke kada ste im čitali omiljenu priču, a jednog dana će ono istu knjigu čitati svojoj deci ili unucima.

2. Slušanje deteta

Sačekaj malo. Ne sada. Zauzet sam.  Često izgovaramo ovakve rečenice, umesto da dajemo deci pažnju za koju znamo da im je potrebna. Najbolje bi bilo da stanete, saslušate svoje dete i posvetite mu vreme koje ono od vas željno iščekuje. Tada možete biti sigurni da će se mališani sećati da ste bili tu za njih i odvojili vreme da ih saslušate i da budete sa njima.

3. Zagrljaji i maženje

Zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već i podrške i sreće, zaštićenosti. Grlite uvek svoju decu, tu ne možete preterati. Deca će osećati vašu ljubav, a jednog dana postaće roditelji puni ljubavi.

4. Praznici u krugu porodice

Bilo da se radi o kićenju jelke, subotnjoj pici ili nedeljnim šetnjama u prirodi, porodične tradicije su nešto najlepše čega će se dete rado sećati.

5. Zajednički obroci

Iako večeri znaju da budu stresne, pogotovo kada su deca mala i nemirna, zajednički obrok jeste uspomena koju treba da im pružite. Kada svi zajedno sedite za stolom, delite hranu i pričate o danu koji je prošao to postaje porodični ritual, koji vaše dete može praktikovati i kada bude imalo svoju porodicu.

6. Porodični odmori

Iako je nekada teško planirati zajednički odmor, jer finansije to ponekad ograničavaju, deca te trenutke pamte i rado ih se sećaju. Bilo da se radi o nekoliko dana na moru, planinama ili o jednodnevnom izletu, to su trenuci kada svi imate priliku da pobegnete od rutine, iskusite nešto novo i da se zabavite.

7. Igre sa decom

Igra sa decom vam se može učiniti kao obaveza, ponekad nemate vremena, ali učinite to kad god vam se ukaže prilika. Pridružite se deci u zabavnim aktivnostima.

8. Podrška

Zbog posla i obaveza nije lako uvek se pojaviti na događaju koji je važan za vaše dete. Pokušajte da budete uz njega u tim situacijama, bilo da se radi o plesu, fudbalu ili nečem drugom, dete će pamtiti vašu podršku, vaše navijanje, tapšanje, ponos i sreću.

9. Vreme provedeno na otvorenom

Igre napolju, u parku, ljuljaške, dvorac od peska, ručak od blata, gledanje oblaka, bacanje kamenčića u jezero. Sve te stvari čine uspomene koje će vaša deca pamtiti kao dragoceno vreme koje ste proveli sa njima. Iskoristite vreme sa mališanima u prirodi, tako će pamtiti sve vaše pustolovine.

10. Porodična zabava

Život je i onako pun obaveza i stresa, ali je i dragocen. Potrudite se da ono malo vremena koje imate svi zajedno kao porodica iskoristite na najbolji mogući način. Provedite slobodno vreme u vožnji biciklama, puštajte zmajeve, uvucite se u krevet i organizujte porodični bioskop. Nije potrebno mnogo novca, poenta je da budete zajedno i da se zabavljate. Tako nastaju uspomene koje će vaša deca ceniti, zbog čega će se sa osmehom sećati svog detinjstva.

Pročitajte i:

Zapratite nas i instagramu!