Nijedan roditelj neće nikada namerno pogrešiti u vaspitavanju svoje dece, ali je činjenica da svako od nas ipak napravi poneku – nesvesno, iz neznanja. Nažalost, neke greške mogu da imaju dugotrajne posledice na njihov razvoj i blagostanje, a psiholog Irina Krasinskaja je otkrila gde to roditelji najviše greše.

1. Poređenje sa drugom decom

"Kada je reč o poređenju sa drugom decom, važno je imati na umu da je svako dete jedinstveno i da se razviija svojim tempom. Poređenje sa drugima može da im stvori stres, smanji motivaciju za učenje, kao i da dovede do razvoja anksioznih poremećaja i niskog samopouzdanja", prenela je gazeta.ru njene reči.

Umesto toga, podržite i ohrabrite trud svog deteta i zapamtite da se svaki uspeh računa.

2. Nedoslednost

Nedoslednost u ponašanju odraslih decu zbunjuje i izaziva im stres, kaže psiholog.

"Važno je stvoriti stabilno i predvidivo okruženje za dete, sa jasno utvrđenim pravilima. Pokušajte da budete dosledni u svojim odlukama i reakcijama. Objasnite detetu zašto se odrasli ponekad ne ponašaju nedosledno, važno je da ono nauči da postoje različite okolnosti. Održavajte emocionalnu povezanost, to će mališanu pomoći da se bolje snađe u nepredvidivim situacijama", savetuje Krasinskaja.

3. Manjak komunikacije i zagrljaja

"Emocionalna podrška, komunikacija i fizički kontakt imaju važnu ulogu u dečjem razvoju. Trudite se da stvorite toplu atmosferu u kojoj dete oseća podršku jer to dobro utiče na njegovo emocionalno i psihičko blagostanje", kaže psiholog.

Ona ističe da je važno da izdvojite vreme za komunikaciju sa detetom jer to pomaže da se ono oseća cenjeno.

4. Nepodržavanje interesa

Četvrta greška koju roditelji prave u vaspitanju je loš odnos prema dečjim hobijima, kaže psiholog.

"Kada imate loš stav prema detetovim hobijima, to ograničava njegov razvoj, samoizražavanje i snižava samopouzdanje. Važno je da ga podržavate, da ono oseća da ga prihvatate i cenite, bez obzira na njegova interesovanja. Razgovarajte sa njim o onome što ga zanima, pokušajte da razumete njegove motive i ohrabrite ga da se bavi svojim hobijima, čak i ako vama deluju beznačajno".

Psiholog Krasinskaja ističe da ohrabrivanje deteta da istražuje ono što ga zanima podstiče razvoj radoznalosti i samopouzdanja.

5. Ignorisanje slobodnog vremena

Roditelji greše u tome što deci organizuju svakakve aktivnosti i ne ostavljaju im gotovo nimalo slobodnog vremena za igru.

"Ne zaboravite da su odmor i slobodno vreme za igru važni za razvoj i blagostanje deteta. Naučite dete da ceni i organizuje svoje vreme tako da ima vremena i za uživanje", podseća psiholog Krasinskaja.

6. Fizičko kažnjavanje

Poslednja ozbiljna greška koju psiholog navodi su odbijanje i fizičko kažnjavanje zarad vaspitanja.

"Takvi ’alati’ u roditeljstvu mogu da dovedu do ozbiljnih psiholoških problema, poput niskog samopouzdanja, anksioznosti i agresije. Ni na koji način ne doprinose zdravom razvoju deteta i mogu da naprave nepopravljivu štetu njegovom emocionalnom i fizičkom blagostanju", zaključila je Krasinskaja.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)