Recimo da se vaše dete igra u parku, vi ste u blizini, ali ne baš pored njega. Mališan se posvađa sa nekim drugim detetom, a onda roditelj tog deteta ili neka druga odrasla osoba izgrdi vaše dete. Ili, možda ste u gostima kod rođaka, vaše dete se igra u sobi sa svojim malim rođakom, a neko od odraslih ga izgrdi. Kako biste reagovali?

Od čega zavisi reakcija

Kada druga odrasla osoba grdi dete, prva reakcija roditelja je bes, a razlog tome je osećaj da neko njihovo roditeljistvo i način vaspitanja deteta dovodi u pitanje, piše psiholog Borha Kisios za guiainfantil.com.

Ona ističe da mnogi faktori utiču na način na koji će roditelji reagovati u toj situaciju – na primer, većini mama i tata nije svejedno da li njihovo dete grdi neko potpuno nepoznat ili član familije. Emocionalna vezanost utiče na reakciju.

Takođe, reakcija zavisi i od toga da li je ta osoba smireno i biranim rečima prekorila vaše dete ili je to uradila agresivnije, vikanjem i lošim rečima. Uticaja ima i to ga i ste vi bili tu kada neko grdi vaše dete, da li se to odigralo na javnom mestu...

Svakako, mora se uzeti u obzir i zašto ta osoba grdi vaše dete – da li je dete uradilo nešto stvarno loše ili je prosto uradilo nešto što je zasmetalo toj odrasloj osobi?

Šta da radite kada neko grdi vaše dete

Uzimajući sve to u obzir, evo šta je važno da znate o reagovanju na ovu situaciju:

  • Ne može se reći na koji način je ispravno da reagujete jer zavisi od situacije – ko grdi dete, ali i kakva je ličnost roditelja.
  • Mora biti jasno da kada je reč o grdnji mališana, to rade isključivo roditelji, a samo oni imaju pravo da odluče kome još je to dozvoljeno.
  • Ako neka odrasla osoba grdi vaše dete, a vi se ne slažete sa tim, ne treba otvoreno da pokažete svoj bes. Roditelji su deci uzor i zato treba da izbegnete da pokažete agresiju pred mališanom, već treba da nauči da postoje drugi načini da se reši konflikt. Drugim rečima, važno je da naučite dete da se na loše ponašanje ne odgovora lošim ponašanjem.
  • Ukoliko je odrasla osoba koja grdi dete neki rođak, recimo, i ne želite da mu protivrečite pred detetom, najbolja opcija je da razgovarate odvojeno i tada iskažete svoje nezadovoljstvo. Zatim razgovarajte sa detetom kako bi ono shvatilo šta se desilo i zašto je izgrđeno, šta mu je rečeno i zašto.

BONUS VIDEO:

Mamu napali jer je dala detetu telefon u restoranu TikTok/savannahkthrower

(Yumama/N. Z.)