Svekrva je i baka vaše dece, mama vašeg partnera i sjajno je kada ste porodica i sarađujete. Ali ono što može da pokvari harmoniju jesu toksični komentari koje neke svekrve daju snajama, odnosno mamama njihovih unuka. Možda je istina da mnogi od tih komentara nisu zlonamerni, ali mogu da povrede. Zbog toga je važno da se postave granice.

Mame su otkrile koje rečenice svekrve su potpuno pogrešne i ne žele da ih čuju:

1. "Ja ću sedeti sa bebom, a ti možeš da čistiš i kuvaš!"
Ono što treba novoj mami jesu svakako još jedne ruke od pomoći, ali ne da bi nastavila da radi, već da bi mogla malo da odspava i odmori se. Umesto ooga, možete ponuditi ručak ili pitati šta još da pomognete kako bi mama mogla da ima bar malo vremena za sebe.

2. "Ne znam šta radite sa ovim detetom, moja nikad nisu bila bolesna."
Ova rečenica pokazuje da radite nešto pogrešno čim je dete često prehlađeno. Svaka majka želi da njeno dete raste zdravo i da ne uzima bolovanje na svakih 15 dana jer dete iz vrtića donese novi virus. Zbog toga ovaj komentar je i više nego uvredljiv. Umesto toga ponudite pomoć kada se dete prehladi.

3. "Znaš li koliko je moj sin umoran kada se vrati sa posla."
D ali neko zna koliko su umorne žene sa malim detetom kod kuće? Dok je mama na porodiljskom odsustvu, oan brine o bebi, sređuje kuću, sprema jelo, iza nje su neprospavane noći, a tata bi jednako trebalo da učestvuje u podizanju deteta.

4. "U tvojim godinama sve sam stizala!"
Seđivala se, mesila pite, prala, čistila, trčala oko dece, i to sasvim sama, apsolutno bez pomoći! Želi da vam poruči da ne radite dovoljno, ali nemojte da upadnete u ovu zamku.

5. "Sada vam je vreme za još jedno dete!"
Jedna od najtoksičnijih fraza. Samo par odlučuje kada je vreme da proširi porodicu i samo oni znaju sa kakvim izazovima se suočavaju. Zbog toga ovakvi komentari nisu na mestu.

BONUS VIDEO: 

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)