Kako prenosi portal "Parenting for Brain", toksični otac pre svega sebe smatra superiornijim, boljim i važnijim od ostalih članova porodice. Pokušava da kontroliše većinu stvari u porodici, uključujući i svoju decu. Negativne rečenice koje najčešće možete čuti od takvih očeva su:

1. "BIĆE KAKO KAŽEM!"

Ono što on kaže je zakon i mora se poštovati. Iako je razumljivo i poželjno da roditelji postavljaju određene granice svojoj deci, toksični otac uvek u prvi plan stavlja svoje želje, potrebe i zahteve . Takav otac uvek insistira da stvari idu njegovim tokom, a sve manje je jednostavno neprihvatljivo.

Takođe, on često postavlja visoke zahteve deci i očekuje trenutno i precizno zadovoljenje njegovih potreba. On očekuje da svi čitaju njegove misli i da se ponašaju u skladu sa tim. Toksičan otac retko ili skoro nikada ne razmišlja o drugima, njihovim potrebama ili željama. On je jedini i glavni autoritet, a deca su ta koja moraju da ispune njegova očekivanja. U suprotnom, suočiće se sa njegovim gnevom.

2. "VIDIŠ KAKO SE OSEĆAM ZBOG TEBE"

Sklon je emocionalnim manipulacijama. Ako dete uradi nešto što mu se ne dopada, iskoristiće svaku priliku da krivicu prebaci na dete, a da ne razmišlja ni o svojim osećanjima. Psiholozi primećuju da je emocionalna manipulacija oblik emocionalnog zlostavljanja i da može imati štetne posledice po dete.

3. "ZAŠTO NE MOŽEŠ BITI KAO ON/NA?"

Skoro svi toksični očevi upoređuju svoje dete sa drugom decom , bez obzira da li su mu vršnjaci, braća ili komšije. Toksičan otac će uvek kriviti dete za svoje nedostatke. Istraživanja su pokazala da poređenje deteta sa drugom decom dovodi do nedostatka samopouzdanja , povećanog rizika od razvoja depresije i problema u međuljudskim odnosima.

(Yumama/Roditelji.hr)

BONUS VIDEO:

"MAMA NEMOJ DA PLAČEŠ, TATA JE SAMO UMRO!" Silvana: Imala je samo dve i po godine, dok su mali bliži su tim dimenzijama!  Kurir televizija