Nijedna mama ne može baš sve. Ipak, kada nekako pametno rasporedimo svoju energiju i usmerimo je na ono što nam je važno, možemo postići mnogo. Zato je važno da tokom dana nađete malo vremena koje ćete posvetiti samo sebi. Ukoliko niste sigurni kako da to tog vremena zaista i dođete, pratite sledeće jednostavne korake koje predlažemo i uživajte.

1. Ostavite telefon

Prvi važan korak jeste ostavljanje telefona dok beba spava. Iskoristite to vreme da se odmorite. Važno je da ne skrolujete beskrajno po aplikacijama, da ne umarate oči. Lezite, duboko udahnite, opustite se. Ne bi bilo loše i da dodatno ugodite sebi, pripremite hidrantnu masku i osvežite lice, namirnicama koje imate kod kuće. Još bolje, možete da pripremite i idealnu masku za lice od kafe.

2. Pokrenite se

Znamo svi da je vežbanje važno. Podstiče dopamin, hormon sreće. A srećna mama znači srećna beba. Izađite u kraću šetnju, sa decom ili sami, radite onlajn jogu, zaplešite uz omiljenu pesmu. Ukoliko krenete sa decom u šetnju, možete sa njima i uživati u brojnim zanimljivim aktivnostima.


Foto: Promo

3. Zaboravite multitasking

Da, mame, znamo da svaka od vas obavlja više stvari u istom trenutku. Međutim, radite ono što možete da stignete, dok neke od obaveza preusmerite na nekog drugog. Neće se tata ljutiti ako bude zadužen za veš, a ni baka ako napravi ručak. A vi se potrudite da rasteretite svoj raspored i radite jednu stvar u jednom trenutku.

4. Budite sebi na prvom mestu. Sedite. Odmorite se. I skuvajte kafu

Da, i ovo vam je teško, znamo da na sebe ponekad najmanje mislite! Majčinstvo je specifičan 'posao', koji uključuje najviše ljubavi i posvećenosti, uz bezbroj briga i pitanja. To je zadatak koji traje celog života i, ma koliko vas čini srećnim, nekada je potrebno da stanete. Sednete. Zatvorite oči. I uzmete tu šoljicu u ruke. Šoljicu vruće, sveže mlevene kafe. Da, popijte kafu dok je vruća. Ne dozvolite da vas išta “odvuče” od nje. Svaki tata može da provede neko vreme sa bebom, čak će i uživati u tome.


Foto: Promo

I baš poput bebinog zagrljaja, i ta šoljica može da vam ugreje srce. Daje snagu, energiju, vraća osmeh na lice. Srk po srk, mama je spremnija za svoje dalje zadatke.

I možda i ne morate na tu jogu. Taj miris sveže mlevene kafe vas je dovoljno umirio i opustio. Dišete. I lepo vam je.

To je vaš ritual, ali slobodno otkrijte tajnu i drugim mamama. Mi smo je otkrili vama. Jer znamo šta znači biti roditelj i znamo šta znači to vreme koje odvojite za sebe. Mir, tišina, možda i lagana muzika u pozadini. I ta topla mirisna šoljica koja vas vraća u život. Budite sebične u tih desetak minuta koje ste odvojile za sebe. Zaslužile ste to, zaslužile ste tu jednu samo vašu kaficu mira. Kafu koja vas puni energijom.

Neće se beba ljutiti, ona voli kad je mama srećna, činite joj uslugu tom šoljicom sveže mlevene kafe. Bićete srećniji, raspoloženiji, puni energije kada se probudi. Bićete bolja mama ako je vama dobro. Samo nam verujte na reč.

I popijte tu svoju šoljicu domaće sveže mlevene kafe već jednom!