Iz ispovesti ove mame za Business insider, može se puno naučiti o ljubavi, porodici, teškim trenucima i radoznalosti koja je spojila i sprečila razdor između generacija.

“Tokom godina, borila sam se da naučim jezik govora slenga i mima. Takođe sam naučila TikTok trendove, zašto je Fortnajt i užasan i neverovatan, i kako je Minecraft obrazovno sredstvo. Najlepše je to što su moja deca bila voljna da mene, i jedno drugo, obrazuju o tome kako različitosti postoje u svetu.”

Moj milenijumski sin i ja smo zajedno mnogo naučili

“Adam je rođen 1992. i u početku smo bili samo on i ja. Bila sam mlada, samohrana majka koja je provela nedelju radeći, išla sam u školu, ali vikendi su pripadali meni i mom sinu. Zajedno smo naučili mnogo o odrastanju. Moj cilj je bio da razvijem vezu u kojoj se Adam osećao kao da može da razgovara sa mnom o bilo čemu, a najbolji način na koji sam otkrila da to mogu je da budem radoznala. Zajedno smo gledali emisije koje je voleo, čitala sam knjige koje bi mi preporučio i često sam mu puštala DJ-eve na putovanjima. Razgovarala sam sa njim o mogućnostima vanzemaljskog života, zašto veruje da Bog ne voli da se meša u stvari i kako je planirao da poljubi svoju prvu devojku jednog petka popodne kada su izašli iz autobusa. (Spojler: Nije se poljubio.)

Kada je imao 11 godina, došao je njegov mlađi brat Noa. Brinula me je razlika u godinama, ali Adam je bio strpljiv i ljubazan - to jest, sve dok Noa nije počeo da govori. Uz bezgranično obožavanje mlađeg brata, Noa je želeo da sve svoje vreme provede družeći se oko sve natmurnijeg starijeg brata tinejdžera. Zaključana vrata spavaće sobe i refren "Ostavi me na miru!" često praćena olujom sitnih suza, postali su standard.

Ali čak i dok smo moj novi muž i ja provodili dane zarađujući za život, trudila sam svako veče da prevarim iscrpljenost koja je dolazila sa svakim pitanjem koje su moja deca postavila, uvek tražeći načine da izgradim mostove između njih. Gledala sam nove crtane filmove i čitala nove knjige sa Noom, otkrivajući njegova interesovanja i male radosti. Pokazala sam ih Adamu i pitala za njegovo mišljenje. Možda bi želeo da pođe sa nama u akvarijum ili Muzej nauke i industrije? Malo po malo, podstakla sam njegovu radoznalost za ovo novo stvorenje u našem domu, i ubrzo je Adam želeo da podeli svoje omiljene pesme i stare emisije sa Noom, koji je bio oduševljen pažnjom svog brata.

Kada je Adam preminuo nekoliko godina kasnije u saobraćajnoj nesreći, Noa i ja smo bili shrvani, ali čak i u ovom tragičnom gubitku, ostali smo radoznali. Podelili smo svoja osećanja i strahove. Jednog dana, kada je imao samo šest godina, Noa mi je rekao da bi voleo da ima maslačak jer bi tada mogao da dune na njega i poželeo da se njegov brat vrati živ. Tako smo izašli i našli sve maslačake koje smo mogli i želeli smo želju za željom.”

Moj sin iz generacije Z je dobar stariji brat svojoj sestri Generaciji Alfa

“Dve godine kasnije, dobila sam ćerku Šarlot člana Generacje Alfa i kao i njegov brat pre njega, Noa je bio oduševljen svojom novom sestrom... dok nije počela da priča. Opet su se čula zaključana vrata i povici "Tako si dosadna!" Opet su bila povređena osećanja mališana. I dok sam ostala odlučna da premostim jaz između generacija - ovog puta, kao roditelj iz generacije X koji odgaja decu iz generacije Z i Alfa- Noa je prošao kroz pubertet kao voz kroz zid. Bio je razdražljiv i pucao je na najmanju provokaciju. Međutim, kada je hteo da priča, bila sam spremna da slušam. Kroz YouTube i TikTok, upoznao me je sa jezikom generacije Z, koristeći mimove, pesme i video zapise za komunikaciju. Slala sam video snimke i mimove o mačkama. Jasno je stavio do znanja da ne „radim kako treba“, ali mi je povlađivao.

Šarlot sada ima 11 godina, a ja još uvek radim na izgradnji mostova. Bilo je novih emisija za gledanje i novih knjiga za čitanje. Nas troje imamo zajedno nove avanture. Idemo u šetnje i vidimo ko može da nađe najbolji štap za planinarenje. Kada odemo u prodavnicu, trkamo se ko će pronaći najčudniji predmet. I idemo na jednodnevne izlete da vidimo stvari kao što je najveći vatrogasni hidrant u državi. Večera se uvek jede za stolom gde telefoni nisu dozvoljeni i gde se podstiču razgovori o svim stvarima, čudnim i svakodnevnim.

Noa je, možda sećajući se sopstvenog iskustva kao malog brata, postao neverovatan veliki brat. On navija za svoju sestru, hvali joj peticu što je izabrana u savet učenika ili hvali njen solo u školskom mjuziklu. Pita je za savet o animama i video igricama. Oni dele loše šale i nalaze radost u svojoj mržnji prema povrću.

I dalje sam radoznala kao i moja deca i nastavljam da odgovaram na svako pitanje koje postave što je moguće više iskreno. Gledam kako se oslanjaju na sopstvenu radoznalost — jedni o drugom i svetu oko sebe — i mogu samo da se nadam da će to nastaviti jer mislim da ne bismo bili u stanju da premostimo prostor između nas bez toga.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko