Raspored roditelja male dece je vrlo ustaljen: hranjenje, spavanje, stalna promena pelena i da, radost naizgled beskonačnog pranja veša. Nekih dana vaša beba može proći kroz toliko presvlačenja odeće, da vam se glava može vrteti brže od mašine za pranje ili sušenje. Ali da li je vaša rutina pranja bezbedna za nežnu kožu vašeg mališana? Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu dok se bavite tim brdom odeće za bebe, krpa za pranje, posteljine, ćebadi, pa čak i platnenih pelena, objašnjava pedijatar Dan Brenan, a prenosi Webmd portal.

Uvek operite pre nošenja. Bebe, posebno novorođenčad, imaju osetljivu kožu, pa bacite većinu bebinih novih stvari na pranje, pre nego što ih nose. Koristite mrežastu kesu za pranje i sušenje čarapa i pričvrstite čičak trake da se ne zakače na drugoj odeći.

Nema potrebe da perete odeću vaše bebe odvojeno. I većina roditelja ne mora da investira u poseban deterdžent za bebe. U većini slučajeva, možete prati njihovu odeću sa ostatkom porodičnih stvari.

Ako vaša beba ima alergije, ekcem ili ste jednostavno zabrinuti da običan deterdžent može da izazove probleme, koristite ga za pranje jedne ili dve stvari za bebe, a zatim proverite da li ima iritacije na koži nakon što ih nosi. Ako imaju reakciju, deterdžent za bebe mogao bi biti dobra investicija. Ili potražite sapun koji je hipoalergen i bez mirisa. Sa tim možete oprati odeću cele porodice.

Pošto se tečni deterdženti lakše ispiru od onih u prahu, možda su bolji izbor za osetljivu bebinu kožu. Ne koristite antistatičke proizvode ili omekšivače, koji mogu da sadrže hemikalije koje mogu biti previše jake. I izbegavajte ljuspice sapuna, koje mogu da uklone svojstva otpornosti na plamen njihovih PJ-ova.

Operite odvojeno prljave platnene pelene. Redovni deterdženti mogu izazvati pelenski osip, tako da morate da odvojite ove stvari od ostatka veša. Takođe, deterdžent za bebe može biti dobra investicija u ovom slučaju za zaštitu nežne kože u predelu pelena. Nakon što bacite izmet u toalet, isperite platnene pelene u hladnoj vodi, a zatim ih potopite u blagi deterdžent sa izbeljivačem. Operite ih deterdžentom za bebe u vrućoj vodi. Dvostruko isperite svako punjenje.

Odmah odstranite fleke. Ako vaša beba ispljune hranu po benkici postupite brzo. Ako možete, ili obrišite što je moguće više nereda maramicom za bebe, ili potopite njihovu odeću u mešavinu vode i deterdženta. Ovo smanjuje verovatnoću da će se mrlja biti trajna.

Držite bebe dalje od prostora za pranje veša. Deterdženti za pranje veša su toksični. Uvek ih držite van pogleda i dometa vašeg mališana. Ako dođe do prolivanja, odmah ga očistite. Posebno su opasne kapsule deterdženta za veš. Decu često privlače zbog svojih jarkih boja. Ali ako uđu čak i u maloj količini u usta ili oči, to može izazvati iritaciju, probleme sa disanjem ili stomakom. Dobra je ideja da zaključate prostor za pranje veša kada niste u njegovoj blizini.

Budite posebno oprezni sa ekcemom . Ako vaša beba ima ovo stanje kože koja svrbi, morate biti malo pažljiviji kada joj perete odeću. Birajte deterdžente koji su hipoalergeni, bez boja i mirisa i dvaput isperite svako punjenje. Tečni proizvodi su najbolji, jer ostavljaju manje ostataka od praha. Uvek treba da operete svaki predmet koji će dodirnuti kožu vaše bebe, kao što su posteljina, ćebad, peškiri i plišane igračke, pre nego što ih prvi put upotrebi.

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

topla-odeca TikTok/s3lmaxoxo