Sigirno ste primetili koliko je koža bebe izuzetno meka, nežna i osetljiva, zbog čega je često podložna iritacijama i osipima. Samozaštitni mehanizam koji postoji na koži odraslih, nisu toliko razvijeni kod kože bebe i male dece. Upravo zbog toga treba da budete vrlo oprezni kada je u pitanju pranje bebine odeće.

Dečija odeća se obično iz sigurnosnih razloga obrađuje hemikalijama otpornih na plamen, što znači da upotreba omekšivača može da smanji njihovu učinkovitost, jer on sadrži emulgatore i alkoholne etoksilate, koji su zapaljivi. Omekšivač treba posebno da se izbegne pri pranju odeće od frotira, velura ili bilo koje odeće koja je označena kao otporna na plamen.

Šta možete da koristite da sačuvate mekoću odeće?

Prvo, najbolje je koristiti program za pranje osetljive odeće, jer je centrifuga manje energična i neće potpuno isušiti odeću, što znači da neće postati gruba. Operite odeću na hladnoj temperaturi sa blagim nebiološkim deterdžentom. On deluje dobro na temperaturama od 20 stepeni, tako da je idealan za hladnije pranje. Osušite odeću prirodno i izbegavajte korišćenje mašine za sušenje veša.

Mama, raspremanje, čiđćenje, veš, dete
Shutterstock Mama sređuje dečiju odeću

Pošto je preporuka da je najbolje da bebinu odeću perete na visokim temperaturama, to bez problema možete da radite ako je od pamuka. U tom slučaju možete da koristite malo blagog omekšivača, ali obavezno dva puta isperite veš. Najvažnije je da čitate etikete na garderobi i u skladu sa tim da tretirate dečiju odeću.

(Yumama)