Različite kulture širom sveta odražavaju se i na vaspitanje, pa se tako značajno razlikuju metode vaspitanja na Tajlandu, recimo, i u Švedskoj. Tate u Japanu imaju pravilo od tri minuta koje poštuju u odgajanju dece, jevrejske mame imaju svoje principe, a šta drugačije rade Finci?

Sudeći prema rečima Paole, Italijanke koja se preselila u Finsku i tamo 2013. rodila dete, razlikuju se po mnogo čemu. Ona je na sajtu theelephantmum.com objavila svoje viđenje nekih klasično finskih caka u odgajanju dece, evo o čemu je reč.

1. Deca spavaju napolju, i zimi

Finski roditelji svoju decu ostavljaju da spavaju napolju, posebno zimi. Naravno, deca su prikladno obučena, a tamošnje zvanične zdravstvene preporuke sugerišu da deca spavaju napolju kada je minus deset stepeni ili manje.

Paola kaže da se u skladu sa tim često mogu videti deca u kolicima koja spavaju u dvorištima, a ona je svedočila da mališani tako duže spavaju, te da se uverila da im nije hladno pipajući im zadnji deo vrata.

"Moja ćerka je spavala do četiri sata napolju kada je bila beba, a znatno kraće od toga kada je spavala u kući", tvrdi ova Italijanka.

2. Kaša za večeru

Veoma je često da roditelji u Finskoj deci daju ovsenu kašu za večeru, kako bi bolje spavali i sprečili da se bude tokom noći gladni. Ovas sadrži dosta melatonina, hormona koji pospešuje spavanje, a takođe se i sporo vari, pa će mališani biti siti nekoliko sati.

3. Uživaju u svim vremenskim prilikama

Leto u Finskoj traje veoma kratko, pa roditelji ne mogu baš mnogo da biraju po kakvom vremenu će da izvode decu napolje, pošto bi to znači da po nekoliko meseci ne izlaze iz kuće. Paola kaže da roditelji vode decu u šetnju ili park, bez obzira na to da li pada kiša ili sneg, dok, zapaža ona, to nije bio slučaj u njenoj rodnoj Italiji.

"Život u Finskoj me je naučio da uživam u svim vremenskim prilikama i moja deca su zato srećnija", piše ona.

4. U kući nikada nisu obuveni

Ova mama poreklom iz Italije kaže da Finci, ni odrasli ni deca, nikada nisu obuveni u kući.

"Kada je reč o deci, to znači da ne unose blato i sneg u kuću. Nema zrna peska u krevetu, nema klizavog poda. Nema blata na tepisima, možete li da zamislite?", začuđeno pita ova mama.

Šta kažete na ove metode vaspitanja

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/N. Z.)