U svakoj kulturi postoje različite metode i smernice vaspitanja, pa tako u skandinavskim zemljama deca provode što više vremena napolju, čak i kada je hladno, dok u Japanu postaju samostalni jako rano. Šta izdvaja jevrejske mame?

Sreća i blagostanje mlađe generacije za njih je postalo gotovo nacionalna ideja. Možda su ovi principi vaspitanja dece u odraslom dobu ono što im pomaže da se samouvereno kreću ka svojim ciljevima i osećaju se prijatno u životu.

Evo kojih 7 vekovnih principa roditeljstva koriste jevrejske mame:

1. Moje dete je zlato. Samo ponekad radi gluposti.
Jevrejska majka nikada neće reći: "Ti si loš." Ona će reći: "Kako je tako dobar dečak mogao da uradi takvu glupost?" Greške i šale su normalne za decu. Kritika, kao metod vaspitanja dece, ne pomaže poboljšanju, već samo stvara komplekse. Zato zapamtite: dete je dobro, samo akcija može biti loša. A pronalaženje razloga za ovu akciju i ispravljanje njenih posledica jeste obrazovanje, piše lifedeeper.ru.

2. Dete može sve, osim onoga što ne sme.
Jevrejske majke kombinuju dva suprotna principa vaspitanja dece: maksimalnu slobodu i stroge zahteve. Detetu je puno dozvoljeno, ne grdi ga za sitnice, ne "zanoveta" za greške i kreativne impulse, kao što je crtanje po tapetama. Ali postoje stvari koje apsolutno ne možete učiniti. To se tiče poštovanja starijih, učenja, zdravlja i drugih važnih stvari. Ovih zabrana je malo, ali su neumoljive.

3. Svet treba da zna koliko je moja beba lepa!
Morate znati kako pravilno pohvaliti dete. Podstaknite i najmanji uspeh da biste podstakli nova dostignuća. Ovo roditeljsko pravilo je efikasan način da naučite dete da veruje u sebe. Morate pohvaliti ne samo u razgovorima sa samim detetom, već i u razgovorima sa prijateljima i poznanicima. Neka vaše dete "čuje" koliko ste ponosni na njega. I trudiće se da ti još više ugodi.

4. Detetu ne treba mnogo ponavljati, ono treba da vidi primer pred sobom.
Odgovornost za svoje ponašanje je jedan od osnovnih principa vaspitanja dece u jevrejskim porodicama. Dete ne treba mnogo ponavljati, ono treba da vidi primer pred sobom. Svaka nemarna reč ili delo može poništiti mnogo korisnih obrazovnih saveta. Dete vidi šta radite, čak i ako nije u blizini.

5. Budite srećni u svojoj porodici da bi vaše dete bilo srećno u svojoj.
Sve osnove vaspitanja dece učimo iz sopstvenih porodica. Dete će takođe pogledati svoje roditelje i njihov način života preneti na svoju porodicu. Ako želite da ga usrećite, naučite i sami da živite srećno. Gradite porodicu na ljubavi i međusobnom poštovanju. Neka dete vidi da su mu majka i otac pre svega srećni muž i žena, a potom i roditelji.

6. Roditeljstvo je nauka. Učite od onih koji znaju.
Deca u jevrejskim porodicama odgajaju se od kolevke da bi postala dobri roditelji. Sve metode vaspitanja su usađene u dete već u igri i zabavi. Učeni su da porodicu i roditeljstvo doživljavaju kao sreću, a ne kao smetnju i teret. Kada su deca spremna da stupe u brak, takođe im se pomaže da se snađu u zamršenosti porodičnih odnosa. "Muž", "žena", "majka", "otac" - ovo se uči kao najvažnija profesija. Kursevi roditeljstva počinju u porodici od malih nogu.

7. Dete mora biti zauzeto. I biće korisno u životu, a manje će biti vremena za gluposti.
Velika pažnja se posvećuje studijama. Pored škole - časovi sa tutorom, muzika, jezici. Znanje je ključ uspeha u životu. I pored opšte opuštenosti, jevrejskoj deci ovde ne daju lako. Ovo je jedno od glavnih pravila vaspitanja u porodici, a deca se od malih nogu navikavaju da budu zauzeta. Ovo im pomaže da postanu uporni i naporno rade na ostvarenju svojih snova.

BONUS VIDEO:

PREVIŠE POVLAĐUJEMO DECI: Evo šta kažu poznati stručnjaci o slučaju pretučenog doktora i njegove dece Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)