Kako dolazi zima, tako i napolju postaje sve hladnije, pa je potrebno da decu dovoljno utoplimo da bi mogla da borave napolju. Mala deca nemaju dovoljno dobru termoregulaciju, pa su osetljivija na hladnoću.

Nema razloga da ostanete zatvoreni sa bebom ako je napolju hladno, važno je samo da bebu obučete lepo, a svež vazduh će joj svakako prijati.

Kako da obučem bebu kada je napolju hladno?

Osnovno što morate da poštujete jesu slojevi. Oni treba da postoje jer ugreju bebu, a ujedno možete i da ih skinete kako bi bebi bilo udobnije. Uvek je važno da ima neki bodić ispod, preko toga bluzu dugih rukava, pantalonice, potom džemper, pa jaknu. To je neka osnova.

Ako je baš hladno, ne zaboravite rukavice, kapu i čizmice. Deca, isto kao i odrasli, gube nivo temperature ako im je glava gola.

Ako putujete autom, prvo zagrejte auto, pa onda krenite sa bebom. Bolje skinite bebi jaknu kada je stavite u sedište, a ako mislite da joj je hladno, pokrijte je ćebencetom. Obucite jaknu tek kada izađete iz auta.

Kada bebu vozite u kolicima, ponesite ćebence, ukoliko je potreban još jedan sloj da pokrijete bebu.

Ako primetite da beba drhti, to znači da je vreme da uđete unutra. To znači da je došlo do hipotermije. Ako pipnete bebinu kožu, a ona bude veoma hladna, takođe znači da bebi nije prijatno.

izvor: yumama