Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMESTO TIKTOKA, IZAĐITE IZ KUĆE SA DECOM: Roditelji misle da će se razboleti, ali igra napolju ovako utiče na razvoj!

Pogledajte zašto je igra napolju važna za razvoj deteta.

 Devojčica se igra napolju na ljuljašci Izvor: Shutterstock

Najnovije studije pokazale su da deca danas provode mnogo više vremena na društvenim mrežama, naročito na Tiktoku, nego što se igraju napolju i sa drugarima.

Možda će vas zanimati

Neka skorija istraživanja su pokazala da prosčeno dete od 8 godina provede dnevno 2 sata i 19 minuta pred ekranima.

Tokom zime i hladnijih dana, deca još više vremena provode u kući i neretko im je telefon glavna zanimacija. Mnogi roditelji se plaše da će se deca razboleti ako se igraju dok je hladno. Ipak, igra napolju ima mnoge prednosti za decu, naročito za njihov razvoj, smatraju stručnjaci.

Igra napolju utiče na fizički razvoj

Igra napolju tokom zime pozitivno deluje na fizički razvoj deteta. Na ovaj način dete koristi celo telo dok skače, trči, igra se. Jačaju se sve grupe mišića. Pored toga, generalno se jača i podstiče motorni razvoj.

Igra napolju utiče na emocionalni razvoj

Igra napolju povoljno utiče i na emocionalno zdravlje, ali i na jačanje samopouzdanja i sposobnosti za preuzimanje rizika. Pored toga, igra zimi je dobra jer deca tako uče da prepoznaju prepreke pred sobom, poput klizavih površina. Nesvesno će naučiti da kako da se čuvaju od povreda.

Zbog magle, leda, snega, deca će naučiti da istražuju, da rade u timu sa svojim drugarima, što su vrlo važne životne veštine.

Igra napolju utiče na socijalni razvoj

Ovo je jedan od vrlo važnih benefita igre napolju i tokom zime. Kada su sa drugarima, uče se radu u grupi, deljenju, pregovaranju, rešavanju konflikata.

Deca napolju, naročito na snegu, imaju priliku da vežbaju i jačaju imaginaciju. Dobijaju novu, drugačiju okolinu pred sobom, u kojoj treba da pronađu inspiraciju za zabavu. Istraživaće, suočavaće se sa izazovima, a to će blagotvorno delovati na samopouzdanje. Razvijanje socijalnih veština je neophodno kako bi dete u životu imalo zdrave odnose sa drugima, dobro komuniciralo i funkcionisalo sa drugima.

Da li će se dete razboleti ako je napolju na hladnom?

Svi roditelji se plaše razboljevanja i prehlada ako dete bude dugo napolju na hladnom. Ipak, nije svež vazduh razlog za dobijanje virusa. Virusi se više prenose unutra, gde vazduh stoji. Boravak napolju će obezbediti detetu svež vazduh, ali i vitamin D, koji je baš tokom zime neophodan za jak imunitet.

Kada dete pustite da se igra napolju, lepo ga obucite, pazite da mu obuća ne propušta vodu. Kape i rukavice su takođe važan deo opreme za igru na snegu.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

izvor: yumama

 BanerSufinansiranja (1) Izvor: ministarstvo kulture i informisanja

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica