Šta da radi baka ako se ne slaže sa određenim stvarima koja se tiču podizanja njenog unuka ili unuke? Kako da mami i tati skrene pažnju na neke propuste, a da ih ne uvredi i ne naruši odnos? Evo šta o tome kaže klinički psiholog Aleksandar Menšikov:

"Baka u porodici često ima iskustva, mudrosti, i to želi da podeli sa svima. Ovo često izaziva probleme. Na primer, roditelji kažu da nema potrebe da se sa detetom rade određene stvari, ali su bake sigurne da bolje znaju kako i šta da rade. Stoga je najvažnije da svaki put kada baka želi da "učini dobro" svojim unucima, podseti se da je već podigla svoju decu. A ova deca imaju svoje roditelje. I, shodno tome, baka treba da uskladi sve svoje intervencije pre svega sa roditeljima.

Baka može da razjasni: "Mogu li da nahranim bebu sladoledom?" Jer roditelji možda imaju princip da se sladoled kupuje povremeno. Ili dete ima alergiju, ali baka ne zna za to.

Sve novine moraju biti dogovorene sa roditeljima. Baka mora sama da shvati da svu odgovornost za podizanje deteta snosi pre svega njegova majka i otac, a ne ona. Ako ona vidi da se nešto loše dešava iz njenog ugla, onda, naravno, ovde, pre svega, sve treba da se usaglasi sa roditeljima.

Svaka kritika se loše prihvata. I mali razlog može dati podsticaj razvoju rata između roditelja i bake. Na primer, baka može da kritikuje roditelje jer su, sa njene tačke gledišta, "napustili" dete. A ona je odgovorila: "Mama, ostavljala si me kod bake, a sada mi dolaziš sa savetima." I počinje svođenje računa, dolazi tačka bez povratka.

Često se roditelji koji imaju prvo dete osećaju neiskusnim. I svaka kritika od bake dovodi do činjenice da počinju da se nerviraju. Roditelji su veoma ranjivi. I ova kritika spolja ih otuđuje od bake. Ne žele da daju dete baki, a problemi počinju u odnosu.

Roditelji možda zaista ne primećuju neke važne stvari. Nema potrebe da ih osuđujete zbog ovoga. Zato baka treba češće da se podseća da je ona čovek mudrosti i iskustva. A ako želi da postigne neke promene za dete, onda treba da razgovara sa roditeljima i da se osloni na ono što je za njih najkorisnije.

Neka ovo bude još jedan razlog da ih pozovete: "Da li je u redu da detetu obujem čizme, a ne patike?"

I još jedna važna tačka. Ne nagovarajte dete da ima tajne pred roditeljima, niti da krši njihova pravila: "Nemoj reći roditeljima, oni će tebe i mene izgrditi." Ne možete da kritikujete postupke roditelja pred detetom. Ako ima zamerki, potrebno je da o njima razgovarate direktno sa ocem i majkom.

Bolje je pregovarati sa nekim sa kim baka ima bolji kontakt. Dešava se da je odnos odličan sa zetom ili snahom, a ne sa ćerkom ili sinom.

Ponekad se bakin savet zaista ne može zanemariti. Ali bake ne bi trebalo da podležu kritikama, da osuđuju oca i majku, ili da na bilo koji način uništavaju njihov autortitet pred detetom."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Simptomi autizam kod dece Tiktok/happy_ville