Jedan od najpopularnijih savremenih psihologa Mihail Labkovski često priča o vaspitavanju dece, ali i u odnosima u porodici. U jednom intervjuu fokusriao se na odnos svekrve i snaje, odnosno šta da mama radi kada svekrva krši njena pravila u vaspitavanju dece.

Baka i deka su važni u vaspitavanju dece, oni su tu kako bi detinjstvo učinili bogatijim, i istina je da ponekad krše određena pravila kako bi udovoljili svojim unucima. Međutim, problem nastaje kada oni ruše rodioteljski autoritet, okreću decu protiv roditelja i otvoreno osporavaju pravila koja su mama i tata postavili.

Psiholog Mihail labkovski smatra - "Ako mešanje u život porodice postane apsolutno nepodnošljivo, onda se, naravno, ne može tolerisati. Ponekad svekrve ne samo da daju savete - one i uče dete protiv majke ili oca. Ili, odvodeći ih kod njih za vikend, hrane ih "zabranjenom hranom" koju roditelji ne dozvoljavaju Ili uključuju crtane filmove za koje su tražili da se ne uključuju. Lista je beskrajna..."

Mihail Labkovski smatra da je ovde odmah važno uspostavljati diretknu komunikaciju: "U takvoj situaciji jedini izlaz je zaustaviti takvo ponašanje. Budite veoma konkretni: "Ako želite da provodite vreme sa svojim unukom, nemojte raditi ono što je u suprotnosti sa našim vaspitanjem - to negativno utiče na dete." A njegovo huškanje protiv njegovih roditelja u potpunosti nanosi štetu mentalnom zdravlju deteta."

On napominje da će mnogi izbeći ovakav stav jer se plaše da će doći do svađe i raskola, ali ako to učinite mirnim tonom i objasnite, Labkovski smatra da vas očekuju pozitivni rezultati:

"Život pokazuje da se agresivni i autoritarni ljudi ponašaju u skladu sa pravilima kada su stavljeni na svoje mesto. Dakle, svekrva poštuje snaju za takav čin, videći u njoj srodnu dušu. A ako ona potrči da se žali na nju mužu i govori mu, više ćete uvrediti. I tada će se promeni samo nastaviti. Ovde nema opcija - snaha i svekrva moraju to da reše iskrneim razgovorom između sebe." - napominje Labkovski.

Iskrena i otvorena komunikacija, bez osuđivanja i vike, predstavlja dobar izbor za sve porodične odnose, pa tako i način da svekrvi saopštite šta vam smeta u njenom ponašanju i ophođenji prema detetu. Možda ćete na ovaj način poboljšati odnos i učiniti ono što je najvažnije - mama i baka će sve raditi za interes bebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

baka Instagaram/megagymsrbija