Nedavno istraživanje otkrilo je da bake i deke koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima žive čak pet godina duže, da unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti!

Bake imaju naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj deci, a ovo su najčešći razlozi zašto je to tako.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživele život u njegovoj celini. Životna iskustva čine ih zrelijim i otvorenijim za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

baka i unuka.jpg
Shutterstock baka i unuka

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti menjaju. Deca su tada već odrasla, bake su u penziji i imaju zasigurno više vremena za igru i učenje s unucima, ali i prenošenje svih znanja i lekcija za sretan i ispunjen život.

Bake ne kritikuju kao roditelji

Veza između deteta i roditelja je posebna i neraskidiva. Međutim, roditelji katkad mogu biti suviše kritični prema svojoj deci, što dovodi do sitnih svađa i frustracija s obe strane. S druge strane, bake su blage i ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju decu. Bake se uvek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i nežnošću, a ne kažnjavanjem.

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju decu

Bake sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom decom. Mogu shvatiti gde su pogrešile u odgoju sa svojom decom i postupiti bolje s unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplikovana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za gotovo svaki aspekt detetovog života, od osnovnih životnih potreba do obrazovanja. Iako je uloga bake zaista važna, čemu svedoče i brojna istraživanja, bake zasigurno nemaju iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške, saveta i beskonačne ljubavi!

(Yumama)