Majčinstvo je jedna od najvažnijih uloga u životu svake žene, ali sa sobom nosi odgovornost koju niko ne može ni da zamisli sve do trenutka dok prvi put ne zagrli svoje dete. Baš zbog toga šta majčinstvo nosi sa sobom često se u razgovorima čuje rečenica 'nisam spremna još za dete', pa se mnogi pitaju kako se to sprema za trenutak da postanete majke.

Pitale smo čitateljke Yumame kako su one znale da su spremne da imaju decu, a njihovi odgovori su nas iznenadili jer su vrlo urnebesni.

"Kada me na koncertu mala nećakinja svu zapiškila, a ja sam samo otišla po pivo.Nije mi smetalo dok se koncert nije završio, ipak je to bio njen prvi koncert", rekla je jedna majka Maja, a onda je uspedio komentar jedne Marine koji je zabavio sve:

"Ja sam Marina, i imam problem. Rodila sam treće i još nisam spremna."

Da su žene te koje mnogo ranije požele decu nego muškarci, dokaz je i naša čitateljka Lupus:

"Ja sam za decu bila spremna još u srednjoj školi. Za muža par decenija kasnije pa su zato nažalost i deca morala da čekaju."

Jedna Ena je takođe imala zanimljiv komentar:

"Imam 2 komada, pa se i dalje iznenadim odakle mi", napisala je ona i izazvala brojne reakcije.

Mama, deca
Shutterstock Mama i deca

Međutim, ima i onih koji sasvim realno gledaju na život i 'spremnost' za decu. Jedna od njih je i mama Amra koja je napisala:

"Kako ste znali da ste spremni za školu? Napuniš sedam i spreman si. Tako i za decu. Odrasteš, udaš se, slažeš se sa mužem i ako Bog da ostaneš trudna i rodiš decu. Nije matematika."

Neke mame se nisu pronašle u tome da su 'spremne' iako imaju odraslu decu. U takvoj situaciji je i naša čitateljka Violeta.

"Evo starija ima 23 godine, a ja još nisam spremna da se suočim sa tom činjenicom. Doduše, i ona nekad zaboravi da sam joj mama, kaže ne uklapam se u kliše", napisala nam je.

Mama, dete, ćerka, razgovor
Shutterstock Mama razgovara sa ćerkom

A tu nam je i mama Milena koja je vrlo rano postala majka, ali iako je nekada pomišljala da je možda pogrešila, danas shvata da je sve uradila ispravno.

"Nisam znala da sam spremna. Inače prvu sam rodila u 18 godina, sada mislim da je prerano. Drugu sa 20, sada mislim da je trebalo da sačekam bar da prva napuni 5 godina. Sa 26 sam ukapirala da sam tek sada trebala da rodim prvo, ali ništa na ovom svetu ne može da ih zameni, ni jedan izlazak u grad, ni jedano putovanje i ludovanje. Volim ih više od svega na svetu i neka su mi živi i zdravi. Inače 3. dete je došlo kao osveženje za nervni sistem. Opuštajuća terapija. Jeste da ima mnogo posla oko 3. deteta, ali to nije ništa u poređenju sa tim kada se sredi kuća a oni zaspe, a ti na miru piješ kafu i diviš im se", napisala nam je mama Milena.

Međutim, ima i onih koji smatraju da nikad nisu bili spremni, ali su nam to napisali u vrlo šaljivom tonu.

"Ja sam za decu bila spremna tek posle drugog unučeta", napisala je jedna Beba, dok je Karla dodala:

"Bila sam spremna dok nisam rodila. Sad kad sam rodila više nisam spremna."

Ovo su samo neki od komentara, a kakvo je vaše iskustvo, jeste li vi spremni za dete?

(Yumama)