Ako ste prešli tridesetu, sigurno već svakodnevno slušate 'da je vreme da rodite dete' ili 'da vam je poslednji voz', što naš narod obožava da govori. Istina je da se broj jajnih ćelija smanjuje sa godinama, ali i da trudnoća posle 35 ima veći rizik od komplikacija i hromozomske abnormalnosti. Ali pored svega toga, istraživanja su dokazala i neke iznenađujuće prednosti starijih roditelja, kako za majku, tako i za dete.

Evo šta vam roditeljstvo posle 35. godine može doneti:

1. Može pojačati aktivnosti vašeg mozga

Jedno istraživanje testiralo je 830 sredovečnih žena, kako bi utvrdili da li postoji veza između rađanja beba u kasnijim godinama i aktivnosti mozga. Otkriveno je da su žene koje su dobile dete posle 35. imale oštrije zapažanje i verbalno pamćenje. Takođe, otkriveno je da su žene koje su dobile prvo dete nakon 24. godine bile bolje u rešavanju problema svojih vršnjaka koji su imali decu pre 24. godine.

2. Dete može imati smanjen rizik od povreda

Naravno, zaštitićete svoje dete najbolje što možete u bilo kojoj dobi da ste, ali nekoliko istraživanja ukazuje na činjenicu da rizik da dete dobije povredu koja zahteva medicinsko lečenje, opada što je majka starija.

Dete u parku
Shutterstock Dete u parku

3. Emocionalno ste spremiji

Dobro je poznato da zrelost dolazi sa godinama, a istraživanje pokazuje da to igra i veliku ulogu u boljem roditeljstvu.

U istraživanju iz 2017. godine, proučavali su razvoj dece od 7, 11 ili 15 godina. Jedan deo rodile su majke starije od 31 godine, a drugi deo mlađe od 31 godine. Kada su analizirali njihov psihosocijalni razvoj, otkrili su da starije mame ređe vređaju ili fizički kažnjavaju svoju decu.

Deca starijih mama bolje su se ponašala, bolje su socijalizovana i emocionalno zdravija pre puberteta. Drugim rečima, čini se da se opuštenije roditeljsko ponašanje starijih mama isplatilo.

4. Dece će biti bolje tehnološki potkovano, ali i bolje obrazovano

Što duže čekate sa rađanje, veća je verovatnoća da će vaše dete odrasti razumevajući naprednije nivoe tehnologije.

"Deca starijih roditelja imaju korist od obrazovanja, tehnološkog i društvenog napretka koji je postignut tokom godina pre nego što je majka rodila. Švedsko istraživanje je pokazalo da kada se uzme u obzir ovaj napredak, deca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija", kaže Kamilah Filips, ginekolog iz Njujorka.

Dete, knjiga, učenje, čitanje
Shutterstock 

5. Finansijska stabilnost

Brojna istraživanja podržavaju teoriju da je zdravstveno stanje često povezano sa količinom novca u banci. Ako ste stekli diplomu i uložili vreme u razvoj svoje profesionalne karijere, veća je verovatnoća da ćete imati i veću platu od majki koje su dobile decu pre nego što su izgradile karijeru.

"Istraživanje pokazuje da deca starijih majki ostaju duže u obrazovnom sistemu, imaju bolje rezultate na testovima i veća je verovatnoća da će biti fakultetski obrazovani, za razliku od svojih vršnjaka koje su rodile mlađe majke", kažu stručnjaci.

6. Živećete duže

"Neki ljudi misle da rađanje beba u kasnim godinama života znači da nećete imati energije da idete sa njim u korak, ili još gore, da nećete biti tu za njegove glavne životne događaje, poput venčanja ili rađanja svoje dece", kažu stručnjaci ali onda dodaju najvažnije:

"Ali istraživanje je pokazalo da je to daleko od istine!"

Zapravo istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da žene, koje su dobile decu nakon 33. godine, imaju dvostruko veću verovatnoću da će doživeti 95. godinu, u poređenju sa ženama koje su poslednje dete rodile pre 30. godine.

(Yumama)