Postoji neke stvari o kojima niko ne govori o majčinstvu. S vremena na vreme, prljavo je, bolno i daleko od glamuroznog. Sa druge strane, ljubav koju osećate prema vašoj bebi je nemerljiva.

Jedna mama iz Velike Britanije je na svom Fejsbuk profilu podelila svu srž novopečenog majčinstva, na jednostavan i potpuno iskren način. To su stvari koje niko ne govori, ali nakon njenih reči, mame su se toliko poistovetile da su je podelile preko 110.000 puta.

"Niko mi nije rekao da je normalno da priznaš da se na početku ne zaljubiš u svoju bebu. To je u redu. Osećala sam se isto kao kada sam videla svoju posteljicu u posudi. Morbidno sam bila zainteresovana za to kako posteljica izgleda, ali ne, hvala, nisam osećala naročitu povezanost", napisala je na početku.

Zatim je ispričala nešto sa čime može svaka žena koja je imala epiziotomiju da se poistoveti.

"Niko mi nije rekao da će šavovi u vagini boleti više nego porođaj bebe teške 3 kilograma."

Njena iskrena i duhovita lista ide dalje, a uključuje sve ono što joj niko pre nije rekao o o prvoj godini majčinstva:

- Dojenje boli, JAKO!
- Svi će imati mišljenje o vašoj bebi - kako je hraniti, kako je oblačiti, kako je nazvati, kako je nositi...
- Nuspojave trudnoće traju godinama... zapravo, trudni ste otprilike dve godine. Kao slon. Tako se debelo sada i osećam.
- Ponekad zbog bebe mrzim svog supruga. Ponekad se jednostavno želim maziti sa našom bebom. Ponekad se sve čini jako nepošteno. Sa druge strane, niko mi nikad nije rekao da ću biti toliko srećna kada vidim svog supruga kako se igra sa bebom, kako se mazi i kako se brine za bebu. A, nakon te sreće, prekstim noge pre nego što predloži sledeću bebu
- Nikada, iskreno, NIKADA neću više biti sama. To uključuje i odlazak u toalet, tuširanje, depiliranje... Posebno kada deca malo porastu i vaše depiliranje im se čini jako zanimljivo, a vi se molite da ih ne istraumirate doživotno...

Sa druge strane, ova mama je ukazala na još jednu stvar o kojoj vam niko ne govori, a to je da kada jednom ostanete smai, na primer kada dete spava, očajno će vam nedostajati. Uz to, naglasila je da svi drugi izazovi i emocije koje dolaze sa majčinstvom neće trajati zauvek.

"Postaje bolje. Postaje lakše. Proći će dok trepneš okom i sve je vredno toga."

Na kraju je podelila savet za sve buduće majke:

"Uprkos osećaju nespodobnosti, uprkos tome što sam mislila da neću moći ništa od toga, da neću znati ništa o majčinstvu - moji instikti me nikada nisu izneverili. Kod nekih ljudi samo izgleda lakše, ali diviti se nekom zbog načina na koji se nosi sa određenim stvarima, ne bi smelo da te navede da preispituješ svoj način."

(Yumama)