Majčinstvo je najlepši ali i najteži zadatak za svaku ženu. Možda si pohađala školice, iščitala sve knjige o roditeljstvu i razvoju bebe, i misliš da si spremna i da znaš sve. Međutim, tek kada stigne beba shvatiš da sve što si pročitala drugačije izgleda u praksi.

Donosimo ti 8 istinitih stvari koje ćeš tek nauliti u prvoj godini roditeljstva, i što ni jedna knjiga ne može da opiše dok se sama ne nađeš u tim situacijama.

1. Početak će biti težak

Svaki dan će ti biti drugačiji, sve će se ponekad menjati iz sata u sat, iz minuta u minut. Biće veoma dobrih i loših dana, dobrih i loših minuta. Učinićeš neke stvari, verovatno puno pogrešnih, ali budi nežna prema sebi jer si obožavana i neophodna. To je kao penjanje na Alpe sa nula kondicije - očekuj da će početak biti težak.

2. Telo nakon porođaja je drugačije

Tvoje telo je prošlo kroz brojne i neverovatne promene tokom trudnoće. Nakon porođaja ono će imati mnogobrojne "ispade" o kojima ti sigurno niko neće mnogo reći. Ali samo se seti da si rodila jedno malo,divno biće, i uživaj! Jedi dobru hranu, šetaj, slušaj ljude kad ti kažu da dobro izgledaš, i zapamti odakle dolazi tvoja vrednost.

Mama i beba
Shutterstock Mama i beba

3. Tvoja beba je jedinstvena

Tvoja beba je jedinstvena i samo ste ti i tvoj partner stručni za nju. Tvoja beba se neće ponašati onako kako knjige kažu, neće joj se svideti ono što bi trebalo da voli, neće raditi ono što bi trebalo da radi, kako u knjigama piše, ali je to potpuno normalno. Najbolje što možeš da uradiš jeste da ostaviš sve knjige i upoznaš svoje dete. Šta voli? Šta ga usrećuje? Kako ga najbolje nasmeje? Kako plače kad je gladno? Otkrivanje ovih stvari poslužiće ti bolje od bilo koje knjige i saveta drugih roditelja.

Život tvoje porodice ne treba da bude po određenom modelu, ne moraš da slediš pravila. Samo moraš stvoriti život koji će ti pružiti ljubav, sigurnost i puno smeha i sreće.

4. Moramo prestati da govorimo ljudima da stvari treba da budu lagane i bezbolne

Živimo u kulturi koja lakoću izjednačava sa vrednošću. Što je lakše,to je bolje. U stvari, ponekad su stvari koje su teške i bolne, takođe dobre. S vremena na vreme, kao roditelju, jedna od stvari za koju si mislila da će biti zaista teške, ispadaju neverovatno lake i bez drame prolaze. To se naziva čudom.

Uzbuđeni smo u svojim malim pobedama i želimo da ih podelimo, ali važno je da zapamtimo da se svi borimo sa različitim pitanjima. Zapamti, roditeljstvo je teško.

Mama i beba spavaju
Shutterstock Mama i beba spavaju

5. Sve se vrti oko prljave pelene

Bez obzira na sva upozorenja, neverovatno je što ćeš prvu godinu majčinstva provesti baveći se procenom, mirisom, ocenjivanjem, raspravljanjem i čišćenjem kake.

6. Što pre "prihvatiš" tuđe savete biće ti lakše

Iz nekog razloga, ljudi vole da se bave tuđim bebama. Svi imaju svoje mišljenje i žele da ga podele. Većina tih saveta je dobronamerna. Ono što je najbolje jeste da naučiš da se osmehneš, zahvališ i da i dalje samouvereno upoznaješ svoju bebu i šta je najbolje za nju.

Mama i beba
Shutterstock Mama i beba

7. Vreme je da postaneš fleksibilna

Tvoj raspored, spavanje, rokovi, sve će postati komplikovano. Na raspolaganju imaš dve mogućnosti: sedeti i plakati ili zaboraviti malo na ponos i da postaneš fleksibilnija. Traži pomoć. Priznaj neuspeh. Kasni. Ostani u pidžami. Zanemari posuđe. Pusti sve ono što možeš pustiti. Propustićeš neke događaje i puno toga ćeš odložiti, ali to je sasvim u redu.

8. Uspeh se pronalazi u želji za rastom i napretkom

Za godinu dana, nakon što tvoje malo čudo oduva prvu rođendansku svećicu, još uvek nećeš ništa znati. Uči iz svojih grešaka. Ostani skromna, ostani otvorena. Budi bolji roditelj sutranego što si bila danas. Isprobaj stvari i iza sebe ostavi one sa kojima se ne slažeš. Život nije takmičenje ili igra. To je jednostavno samo predivan život. Živi minute umesto da ih ocenjuješ. Voli to neverovatno dete.

(Yumama)