Verovatno o tome niste ni razmišljali, ali dete najčešće nosite u levoj ruci. Zbog toga vam mišići leve ruke mogu biti jači nego na desnoj. Čak iako pokušavate dete da nosite u desnoj ruci, pomalo je nezgrapno i nezgodno nositi dete u desnoj ruci. Nauka ima odgovor zašto je to tako.

Čak 80 odsto ljudi obavezno nosi dete sa leve strane i to nema nikakve veze sa tim jesu li roditelji levaci ili ne već s tim da je nošenje deteta u levoj ruci sigurnije. Poenta je u tome da levom rukom upravlja desna strana mozga, a ona je zadužena za procesuiranje informacija, a posebno emocija. Tako smo emotivno otvoreniji i više povezani sa našim detetom.

Mama i ćerka
Shutterstock Mama i ćerka

To znači da nošenje deteta u levoj ruci omogućuje desnoj strani mozga da bolje percipira i bolje vidi dete i brže i lakše uoči detetove potrebe. To je glavni razlog i to nam je naša evolucija dala pa je s toga puno lakše. Od samog početka bebinog života privikavamo se da dete nosimo u levoj ruci i to ostaje sve dok dete ne poraste toliko da nam je malo teže da ga dugo nosimo.

(Yumama)