Kada je u pitanju priznavanje tata i njihova uloga u roditeljstvu, mnogi se slažu da stvarno možemo bolje. Otac troje dece i bloger Nik Simars napravio je spisak stvari koje bi trebalo da prestanemo da govorimo očevima.

1. Na dužnosti si, ha?

To se zove roditelj. Kada ste poslednji put bili na dečijem rođendanu ili u parku i rekli nekoj sami sa detetom rekli: "Na dužnosti si, ha?". Naravno, pretpostavka je da je na dužnosti. Ona je mama i to je ono što treba da radi. Tate se samo ponekad pojavljuju da bi mame mogle da dobiju pauzu, zar ne? Ne! Nije istina. Tata sa detetom nije "na dužnosti".

2. Noćas ti čuvaš

Čuvanje dece je kada paziš o tuđem detetu kako bi njegovi roditelji mogli obaviti svoje obaveze. Boravak roditelja sa vlastitom decom, čak i ako to radi otac, naziva se roditeljstvom. Kada tata uveče ide napolje sa drugarima, mama ostaje kući sa decom i "radi svoj posao". Isto važi i za tate, kada mama želi da izađe sa svojim drugaricama. Prestanite to da zovete čuvanjem deteta.

3. Malo mira i odmora za mamu

Zašto se mama predstavlja kao primarna osoba za negu dece? Ili kada otac provodi vreme sa decom, to je samo vreme kada mama odmara? A kada vidimo majke, kažemo li: "Tata je na odmoru?" Ne" Znam da u većini slučajeva žene preuzimaju veću roditeljsku ulogu, ali to ne znači da je jedini razlog da tata provodi vreme sa decom kako bi se mama odmorila. Moramo da prestanemo da razmišljamo o tatama koji su tu samo kada mimi treba odmora. Rositeljstvo je timski rad. Ponekad je mama sa decom, a ponekad tata, barem bi tamo trebalo da bude.

Tata i beba
Shutterstock Tata i beba

4. Nadam se da će kuća biti još uvek na mestu kad se mama vrati

Tate su potpuno nesposobni i nemaju pojma kako da spreče da se nešto razbije ili da dete padne, jel? Ako to ne rade često, tačno je da može biti malo većeg haosa kada se mama vrati, ali odrasli muškarci bi trebalo da budu sposobni da ostanu kući sa decom i da se kuća ne raspadne.

5. Danas ti je tata birao odeću i oblačio te

"Haha, dete ima različite čarape ili je majica okrenuta naopačke. Glupi tata! Ne zna bolje".

Da li je istina da bi moja žena rekla da nemam oko za modu kada je u pitanju izbor odeće za naše dečake? Apsolutno. Ali da li je istina da je svaki put kada je dete loše obučeno krivac tata? Naravno da ne. Mame mogu biti toliko zaokupirane drugim stvarima oko dece da jednostavno ne razmišljaju kako obući decu. Da li je čisto i uredno? Da, možeš ići.

Prestanimo da vređamo tate govoreći: "Pogledaj ovo jadno dete kako je obukao ovaj tata". Osim toga, kako možeš tako da se rugaš detetu jer tvoj komentar očigledno nije izgovoren kao kompliment.

Tata i ćerka
Shutterstock Tata i ćerka

6. Bravo, on menja pelene

Prelomna vest: Muškarci su u stanju da promene pelene bez toga da im dete padne i bez toga da govance bude svuda. Muškarci ne bi trebalo da dobijaju nagradu ili slavljeničku paradu u njihovu čast jer menjaju pelene. To je deo roditeljstva, baš kao što su i hranjenje, kupanje i spavanje. I od kada očekujemo da će žena raditi sve pomalo odvratne stvari, a drugi ne? Neki očigledno smatraju da je govance bebe za mame, a ako tata pomogne, on je heroj.

7. Imaš sreće da ti je od koristi

Ne! Nije srećna. To ne bi trebalo da bude kao da su žene pobedile u "fantastičnoj tatinoj lutriji", jer muškarac obavlja svoj roditeljski posao. Nije baš najnormalnije ako pretpostavljamo da muškarac ne radi apsolutno ništa i onda kažemo da je mama toliko srećna ako joj partner pomaže oko dece. Očekujte više i shvatite da ima puno tata koji ne očekuju da mame odradi sve "roditeljske stvari" dok se oni brinu samo za roštiljanje i košenje trave.

(Yumama)