Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NISTE LOŠ RODITELJ AKO STE VIKALI NA DETE: Zbog ovih 6 stvari nikad ne treba da krivite sebe

Važno je da budete svesni - zbog ovih 6 stvari nikada ne treba da krivite sebe kao roditelja.

 niste los roditelj ako_253255090 Izvor: Shutterstock

Roditeljstvo nije lako i često se možemo osećati loše što smo nešto uradili, ili pak što nismo.

možda vas zanima

Ako vas iko osudi zbog ovih nekoliko stvari, znajte da nema razloga da se osećate loše.

1. Zato što ste zaposlen roditelj

Ovakvi stavovi se obično odnose na majke koje su zaposlene. Nemojte se osećati kao da žrtvujete vreme provedeno sa detetom zarad posla. Kako se ne biste osećali loše, trudite se da ono zajedničko vreme provodite najkvalitetnije moguće. Nemojte tad čistiti, sređivati ili raditi nešto drugo. Budite sa detetom. Normalno je da morate da radite.

2. Zato što niste u stanju da mu pružite sve što zaželi

Sigurni smo da ste svom detetu obezbedili redovnu hranu, edukaciju, sve aktivnosti koje su dobre za njega. Nemojte meriti sebe kao roditelja na osnovu onog materijalnog što dete ima. Deca zahtevaju previše i sasvim je u redu da mu ne date baš sve što poželi u trenutku. To su vrlo korisne lekcije i za kasnije. Deca se lako zalepe jedan dan za jednu igračku, a već sledeći za drugu. Nemojte pridavati previše značaja dečjim prolaznim prohtevima.

3. Zato što ste vikali na dete

Osim ukoliko vaše dete nije pravi svetac, sigurno će imati s vremena na vreme neke pogrešne korake. Normalno je da mu ukažete šta ne treba da radi i gde zapravo greši. Šta možete uraditi? Preispitajte da li je vaša reakcija bila preterana ili ne. Možda se iza vaše reakcije krije neka druga frustracija. Ako smatrate da ste preterali, izvinite se detetu.

4. Zato što niste postavili stroge granice sa ekranima

Znamo da previše vremena ispred ekrana nije dobro za dete. Ipak, nemojte se kriviti. Nekada tehnologija zaista može biti od koristi.

Nemojte otići ni u drugu krajnost. Postavite jasne granice kada su televizori, telefoni, računari u pitanju.

5. Zato što se vaše dete loše ponašalo u javnosti

Deca imaju napade besa, to je normalna pojava. Nemojte tantrume shvatati kao svoju krivicu. Činjenica je da ovo deca rade. Probajte da otkrijete razlog zašto se dete ponaša na ovaj način i imajte strpljenja.

6. Zato što niste superroditelj

Ako pomislite da je neko, za razliku od vas, savršen roditelj, nemojte previše verovati tome. Samo ste uhvatili njegov dobar dan. Svaki roditelj ima neke svoje borbe i sasvim je u redu ao ne radimo sve savršeno. Imajte na umu da ste roditelj, a ne superheroj. Biće dana kada ćete moći da postignete mnogo, ali i onih kada ćete imati poteškoća. To je sasvim u redu.

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica