Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MORATE DA BUDETE FER MAMA NITI DA SE ŽRTVUJETE: Vreme je da odbacimo ovih 5 mitova o roditeljstvu

Ovih 5 mitova o roditeljstvu bi trebalo da odbacimo.

 ovih pet mitova treba da odbacimo_1921668524 Izvor: Shutterstock

Stalno nailazimo na savete kako biti savršen roditelj i vaspitavati dete na pravi način. Tako nije ni čudno kada se roditelji osećaju kao da nešto greše.

U jednom momentu čitamo kako deca treba da imaju raspored i rutine, a u drugom da ne treba da ih držimo striktno, već da im damo slobodu. Ovakvih primera ima milion.

Možda vas zanima...

Da bismo se svi kao roditelji osećali bar malo bolje, važno je razbiti neke mitove. Ovih 5 mitova o roditeljstvu bi trebalo da ode u penziju:

1. Mora sve da bude fer

"Kada sam bila mala, dobijali smo novac kao nagradu u zavisnosti od ocena. Ja sam dobila 2000 dinara jer sa odlična, a moj brat 500, po zasluzi. Nakon toga se požalio, mama se sažalila i dodala mu još, kako bi bila fer, iako nije imao dobre ocene", objasnila je jedna mama. Ako jedno dete nagrađujemo u nekom momentu, ne znači da baš tada moramo da podjednako nagradimo i drugo. Nije poenta biti samo fer i jednak roditelj. Važno je poštovati i svako dete kao individuu.

2. Treba da ti bude lako da voliš decu

Ovaj mit ponekad natera žene da se osećaju mnogo loše po pitanju majčinstva. Naravno da volimo svoju decu i u to nema sumnje. Ipak, nekada se borimo i teško nam je da pokažemo tu ljubav. Ne zato što ona ne postoji, već zato što trenutno nismo u takvom periodu. Sve je to normano i ne treba da se osećate kao loš roditelj. Takvi momenti javljaju se u raznim odnosima među ljudima,

3. Uvek moraš biti dostupna detetu

"Kada mi je ćerka porasla, prestala sam da reagujem na baš svaki njen poziv. Nisam je ignorisala, ali sam radila ono što sam u tom trenu počela. Nisam prekidala sve samo da bih se okrenula ka detetu na svaku sitnicu. Mislim da treba da zna da ponekad nisam dostupna. Treba da bude sama u nekim momentima", rekla je jedna mama.

Ukoliko detetu neprestano pružamo svu svoju pažnju, oni neće razviti osećaj nezavisnosti. Uz to, i vi ćete imati vremena da završite neke druge stvari, a dete će učiti da bude samostalno.

4. Treba da detetu pružiš sva moguća iskustva

Kada gledamo društvene mreže, čini se kao da smo toliko toga propustili da pružimo detetu. Neki roditelji prave ogromne žurke, putuju na egzotična mesta ili rade nešto što mi nismo. Nismo neuspešni roditelji ako dete još nije videlo neku egzotičnu destinaciju.

5. Dobar roditelj je samo onaj koji se žrtvuje

Treba da popijete tu kafu. Treba da odete na trening i u šetnju sa prijateljicom. Važno je da ispunite detetove potrebe, naravno, ali je neophodno da se brinete i o svojim.

Bićete mnogo bolji roditelj ukoliko budete dobri sebi. Važno je da se osećate dobro, ne budete anksiozni, sakupite energiju.

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica