Može vam slomiti srce kada dajete svu ljubav sveta svom detetu, ali se čini da ono mnogo više voli vreme sa onim drugim roditeljem. Nemojte misliti da ste jedini koji se bore sa ovakvim mislima.

Ne brinite se, možete nešto uraditi po tom pitanju.

1. Pokušajte da shvatite zašto se to dešava

Ako vi provodite više vremena sa detetom, može se desiti da ono poželi da bude sa ovim drugim roditeljem, pa tako vreme sa vama počne da uzima zdravo za gotovo. Kako biste rešili ovaj problem, pokušajte da sa partnerom podelite vreme koje provodite uz dete.

2. Imajte uvek na umu - to će proći

Kod male dece biranje jednog roditelja može biti neka vrsta pokazivanja nezavisnosti. Dete želi da stvara svoje izbore. Recimo, ako im mama čita priče za laku noć svaki dan, moguće je da će ono birati radije mamu u takvoj situaciju. Ako je jedan roditelj uvek u nečemu, ne znači da vas manje voli.

3. Kontrolišite svoja osećanja

Ako želite da radite nešto sa detetom, a ono bi radije da to radi sa drugim roditeljem, razumemo da vas to može povrediti. Ipak, pokušajte da ne shvatate to previše emotivno i krivite dete za to. I ako odlučite da kažete detetu da ste tužni što radije bira drugog roditelja, uradite to mirnije, bez tona krivljenja deteta. Ovako ih učite empatiji, ali i dobroj komunikaciji.

4. Budite empatični prema detetu

Nekada dete može odbiti pomoć jer želi da to uradi drugi roditelj, čak i ako nije trenutno tu. Nemojte se ljutiti i pokažite detetu razumevanje za osećanja. Pokažite da ćete, ukoliko želi, biti tu da mu pomognete sve.

5. Podsetite se svoje vrednosti

Možda će vas potresti što dete u nekom momentu ne bira vas, ali nemojte se osećati kao da ste loš roditelj zbog toga. To čak ne znači ni da ste gori od svog partnera. To nije pokazatelj vaše vrednosti, naročito što je ovo samo jedna faza.

6. Držite se granica

Iako želimo da dete počne da nas više preferira, moramo da postavimo i granice, inače će vrlo lako početi da manipuliše. Nemojte biti samo vi roditelj koji govori ne i postavlja granice, dok je vaš partner izvan toga. To nije dobro.

7. Pričajte o dobrim osobinama drugog roditelja

Kada ste sa detetom, pričajte o tome koliko mu je drugi roditelj dobar. Možete pričati o tome šta vam je slično, naročito one osobine koje dete voli kod bas. Možete pričati i o onome što vašeg partnera čini posebnim i drugačijim. Fokusirajte se na stvari u kojim dete uživa sa vašim partnerom.