Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUSTITE BAKE I DEKE DA ČUVAJU UNUKE, ŽIVEĆE DUŽE: Saznajte kako deca utiču na zdravlje i dugovečnost

Da li ste znali da bake i deke koji čuvaju svoje unuke žive duže?

 bake i deke koji cuvaju unuke zive duze_1190256433 Izvor: Shutterstock

Iza vas je naporna nedelja. Pod stresom ste i želite predah, ali vam se ne da da zamarate roditelje pitanjem da li mogu pričuvati unuke? Ne brinite se više, jer postoji dobar razlog da ipak proverite jesu li slobodni tokom vikenda. Nauka je pokazala da bake i deke koji čuvaju svoje unuke u proseku žive pet godina duže.

možda vas zanima

Prema studiji objavljenoj u časopisu Evolution and Human Behaviour, bake i deke koji su čuvali decu ili se na neki način brinuli o njima, imali su manji rizik od smrti tokom 20-godišnjeg razdoblja u odnosu na vršnjake koji to nisu činili. Tako navode podaci koje je analizirala opsežna Berlinska studija o starenju, a koja je pratila zdravstvene kartone više od 500 ljudi u dobu od 70 godina i starijih.

"Kad starite, želite da ostanete fizički aktivni. Želite da ostanete društveno angažovani i budete kognitivno stimulisani. To je moguće uz decu i sve te stvari omogućuju kvalitetno starenje", komentarisao je dr Ronan Faktora iz Klinike Cleveland.

Ovo nije prvi put da se pokazalo da postoji veza između čuvanja dece i dugovečnosti. Istraživači koji stoje iza studije objavljene 2016. godine u časopisu Evolution and Human Behavior došli su do sličnog zaključka nakon analize prethodnih podataka iz Berlinske studije starenja. Prema tom istraživanju, bake i deke koji su čuvali svoje unuke živeli su u proseku pet godina duže od onih koji nisu.

Zdravstvene prednosti čuvanja djee ne odnose se samo na bake i deke. Odrasle osobe koje su pružale brigu deci živele su u prosjku tri godine duže, stoji u studiji The Evolution and Human Behavior.

To ipak ne znači da decu treba predati roditeljima na puno radno vreme. Iako umerena briga ima svoje prednosti, prethodna istraživanja kažu da naporan angažman može uzrokovati fizički i psihički stres. Drugim rečima - sve je u postizanju ravnoteže.

yumama/index.hr

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica