Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radite li ovo: 7 grešaka koje pravimo kada disciplinujemo dete

Nekada nismo ni svesni da idemo pogrešnim putem kada pokušavamo da vaspitamo decu. Pogledajte u čemu mnogi od nas greše.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi mi pokušavamo i dajemo sve od sebe da naučimo decu pravim vrednostima, ali i dobrom ponašanju. Nekada nismo ni svesni da pravimo grešku, što je sasvim prirodno i normalno. Ipak, važno je da poradimo na tome i pokušamo da promenimo pristup. 

Svetski stručnjaci otkrili su najčešće greše koje roditelji prave.

Povezane vesti

Povezane vesti

1. Previše ste negativni

"Ne udaraj sestru", "Ne vuci psa za rep"

Najčešće deci govorimo šta NE treba da rade.

Rešenje: Recite detetu ono što želite da uradi. Kada roditelj stalno govori ne, dete postaje praktično gluvo na tu reč, i ona gubi svoju snagu.

"Bolje je da maziš psa, jer mu to mnogo prija", svakako je bolja opcija.

2. Previše očekujemo od dece

U crkvi ste, a dete počinje da viče. Odmah počinjete da se nervirate zašto vas ne sluša.

Rešenje: Postavite se kao učitelj. Mala deca nemaju kontrolu impulsivnog ponašanja, niti im je jasno zašto se negde treba ponašati na određeni način. Roditelji nekad pretpostavljaju da deca znaju mnogo više nego što zapravo jeste.

Podsetite sebe da dete, kada uradi nešto protivno pravilima, ne pokušava namerno da vas nervira, već naprosto ne zna kako da se ponaša. Objasnite zašto se nešto radi.

"Sada smo tihi zato što smo u crkvi, ako je nešto važno, šapni mami ili tati tiho", jedno je od dobrih rešenja.

Deci je potrebno vreme da nauče i razumeju ove stvari.

3. Budite model onog ponašanja koje želite kod deteta

Neko vam preseče put, vi počnete da vičete. Zašto se onda ljutite kad i dete reaguje impulsivno, baš kao i vi?

Rešenje: To je pravo bumerang ponašanje. Ukoliko mi vičemo, vikaće i dete. Prosto je tako.

Kada preterate, izvinite se. Emocije su jake i često ih je teško kontrolisati. Izvinjenjem pokazujemo da nam je žao zbog nedoličnog ponašanja. Nakon toga možemo i popričati zbog čega je takvo ponašanje loše.

4. Intervenišete jer vas dete izluđuje

Čujete da se deca jure po kući i odmah počinjete da vičete na njih.

Rešenje: Ignorišite neke stvari.

Roditelji nekada osećaju potrebu da uskoče i reše dečje probleme. Imajte na umu da deca nekada rade stvari koje vas iritiraju, ali tako uče neke nove veštine. Možda će prosuti sok u hranu kako bi istražilo kako se tečnost ponaša. 

Ukoliko deca nisu u opasnosti, pustite ih. Čekajte i gledajte šta se dešava kada radi to nešto neobično. U većini slučajeva će, kada istraži to što radi, prestati sa tim naprosto.

5. Samo pričate, a bez akcije

"Ugasi televizor, ovaj put sam ozbiljna." Dete nastavlja da se loše ponaša uprkos vašim rečima. Zašto? Jer nema posledica.

Rešenje: Postavite ograničenja i vodite se njima. Kako biste ih naučili da poštuju pravila, neka očekivanja budu jasna, a potom preduzmite akciju ako naprave ponovo isti problem. Prvi put ih zamolite. Sledeći put recite koje su posledice.

"Dok ne uradiš domaći zadatak, nema gledanja televizije." To zaista i uradite.

6. Pravite 'tajm-aut', ali bez efekta

Kada pošaljete dete u sobu jer je udarilo brata, ono počinje da udara glavom o pod od besa.

Rešenje: Pauza, tajm-aut znači da dete dobija priliku da se smiri. To nije kazna. Nekad deca na to reaguju vrlo lepo, ali ima i dece koja se protive i bune. Ovako ne učite decu kako zapravo želite da se ponašanju. Možda je bolje da uskočite. Sedite mirno sa detetom, a ako je uznemireno umirite ga lagano. Kada se smiri, objasnite mu zašto njegovo ponašanje nije u redu.

7. Ako nešto funkcioniše kod druge dece, ne znači da će i kod vaše

Najbolji način da se izborite sa problemom jeste da popričate zašto ne treba tako da se ponaša. Nekada, vaše dete će naprosto odbijati da sluša.

Rešenje: Najlakše je kriviti svoje dete ako neka disciplinska tehnika ne uspeva. Možda bi bilo bolje da pokušate neki drugi način da doprete do deteta.

Neka deca reaguju na razgovor, drugoj će biti potrebno da iskusi posledice. Ako probleme sa jednim detetom rešavate na jedan, a sa drugim na drugi način, to nije ništa loše. Samo znači da su drugačiji i potreban je različit pristup.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica