Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodični terapeuti otkrivaju: 6 najčešćih razloga zbog kojih su žene nezadovoljne u braku

Brojne obaveze, velika odgovornost i život 'kao na traci' u velikoj meri ostavljaju posledice na žene. Koji su najčešći problemi u braku na koje se one žale, otkrivaju bračni terapeuti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Samo jedan pogled na ženino lice, dovoljan je da shvatite da je podvelikim stresom. Ali veoma često, žene nemaju kome da se obrate, ili nemaju nikoga ko ih razume, kod partnera ne nailaze na podršku. To je momenat kada se obraćaju bračnom terapeutu, a sada oni otkrivaju koji su to najčešći problemi koji ih dovode u ordinaciju.

Povezane vesti

Evo šta su za Hafington post rekli terapeuti, koji su to problemi koji ženu čine frustriranom.

1. Umor -  jer mora sve da radi sama

Iako je i sam suprug naziva njegovom Superženom, ali čak i superherojima je s vremna na svreme potreban odmor. Mnogo žena ima redovan posao sa punim radnim vremenom, a onda kod je kod kuće sačeka još posla oko dece. Razlozi su razni, ali problem je ta što ćena obično ne priznaje svom partneru koliko joj je iscrpljujuće da balansira ovaveze na poslu i oko kuće, kaže terapeut Rajan Hovs iz Kalifornije.

"Konflikti su svakodnevni, a žena može da burno da odreguje i na komentar koji nije zlonameran jer ga čuje kao kritiku. A tako ga čuje jer oseća grižu savesti jer ima osećaj da se ne posvećuje dovoljno porodici i deci."

Kao rešenje savetujem razgovor. Uveče, uz čašu vina. Bez ograničenja, žena mora da 'izbaci’'sve iz sebe sve što oseća, bilo da ju je naljutio kolega na poslu ili neka mama na igralištu.

Povezane vesti

2. Kada nema dovoljno vremena za sebe

Vreme koje može da odvoji samo za sebe ne postoji kada postane majka. Ali neophodno je da oba roditelja imaju svoje vreme, jer to donosi korist i njima i deci. Deci mnogo više znači fizički i emotivno odmoran roditelj. 

"Veoma je važno da žena nađe vreme samo za sebe", kaže Talija Vagner, bračni i porodični terapeut, koja radi u Los Anđelesu. "Žene žive 'kao na traci' i kako bi sve postigle najčešće se odruču svog vremena, ne shvatajući koliko je ono važno i za njih i za njihovu porodicu."

Foto: Shutterstock

3. Kada muži ne učestvuju u brizi o deci

Ko će da ode po dete na trening? Ko će da pripremi večeru? Ko će da ode u prodavnicu? Ako su u vaškoj kući odgovori na ova pitanja "Mama", vreme je da razgovarate sa svojim suprugom, kaže Lori Stajnberg vanredni profesor na Univerzitetu Kolumbija.

"Kada dođu kod mene, muževima savetujem da razmislite šta mogu da uradie kako bi pomogli svojoj ženi i učinili joj život lakšim. Bilo da je u pitanju odlazak u prodavnicu, usisavanje ili izlazak na dva sata sa decom. Njoj nije važno, samo joj treba da i muž učestvuje u zajedničkom životu."

Povezane vesti

4. Kada nema romantike 

To što su u braku ne mora da znači da treba da prestanu da se trude. 

"Dok razgovaramo na terapiji, muškarci čestopričaju kako je njihova žena bila potpuno drugačija kada su bili u vezi. Tada zaključujemo da se žene razočaraju onog momenta kada muškarac oko njih prestane da se trudi. Ulaganje u intimu je veoma važan deo bračnog života", ističe Talija Vagner.

5. Kada je muž više na poslu nego kod kuće 

I muškarci i žene su zabrinuti kada je u pitanju uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i porodičnog života, ali žene se nekako uvek bolje organizuju i onda i to isto očekuju i od svojih muževa, kaže Hovs.

"Kada na terapiji muškarac priča o poslu, on priča iskuljučivo o finansijskoj koristi i boljoj budućnosti, ali ne i o tome kako to utiče na njegov odnos sa suprugom, Sa druge strane, žena prvenstveno razmišlja o braku i porodičnom životu, i u skladu sa tim i organizuju svoje obaveze."

Ova terapeutkinja kaže da ljudi moraju da shvate da nije stvar samo u ishodu i rezultatima, stavr je u načinu kako se oni postižu. Važno je odrediti prioritete, a porodica ne sme da trpi, objašnjava Hovs. 

Povezane vesti

6. Nedostatak komunikacije

Razgovori poput "Šta želiš za večeru?" i "Da li si pokupio ćerku sa časa gimnastike?" nisu odraz kvalitetne komunikacije. Tačno je da tehnologija olakšava komunikaciju, ali nekoliko poruka u toku dana ne mogu da zamene kvalitetan razgovor kada se uveče nađete kod kuće, kaže Hovs.

"Tehnologijaje dobra, ali ženama je potrebno da razgovaraju, da daju sebi oduška i da imaju osećaj da ih je čuo neko do čijeg mišljenja im je stalo. Ništa ne može da im zameni kvalitetan razgovor sa partnerom."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica