Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praznična dekoracija: Kako da prirodna jelka u domu dugo ostane sveža

Ukoliko se ove godine odlučite da u svoj dom unesete prirodnu jelku, pročitajte nekoliko važnih saveta kako da ona što duže ostane sveža i lepa.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jelka je neizostavni deo novogodišnjeg dekora i unošenje zelenila u kuću smatra se starim simbolom života. Mnogi se odlučuju za kupovinu zimzelenog drveta, kako bi im kuća tokom praznika mirisala na svežinu.

Povezane vesti

U prodaji postoje jelke sa i bez busena. Naš savet je da ako već kupujete prirodnu jelku, birate onu sa busenom. Tako čuvate životnu sredinu i sprečavate seču mladih stabala četinara. 

Ako se ipak odlučite za onu bez busena, onda obavezno odrežite par većih grana da bi drvo moglo da "diše". 

Foto: Shutterstock

Svežina je ono na šta bi prilikom kupovine najpre trebalo da obratite pažnju, naročito ukoliko imate nameru da je negde zasadite nakon praznika. Proverite da li su grane mekane i da li iglice otpadaju. Nikako ne kupujte vezanu jelku.

Mesto za jelku birajte po tome gde ima najmanje sunca i stavite je što dalje od radijatora, da ne bi ubrzali proces isušivanja.

Povezane vesti

Pre nego što jelku unesete u toplu prostoriju, trebalo bi da je nekoliko dana držite na hladnom, kako bi se lakše adaptirala. Za vreme praznika bitno je orošavanje jelke i zalivanje vodom sobne temperature, ali ne previše jer će to ubrzati njen rast. U sobnim uslovima zimzeleno drvo ne bi trebalo da provede duže od dvadesetak dana. 

Stručnjaci uglavnom preporučuju omoriku ili srebrnu smrču kao vrste koje najbolje podnose stres usled promene temperature, a i lakše se privikavaju na gradske uslove. Za one koje će posle praznika "živeti" u manje zagađenim uslovima izbor je veći – obična i dugoigličasta jela, duglazija (američka ili kanadska jela), smrča...

Duži vek jelke mogu obezbediti metalni novčići i aspirin. Da iglice ne bi počele da otpadaju i da se jelka suši, savet je da u posudu u kojoj vam stoji jelka dodate malo šećera ili izmrvljen aspirin. Zbog salicilne kiseline biće izdržljivija, a bakar u novčićima ima antibakterijska svojstva. Limun takođe ima moć da uništi bakterije i gljivice u vodi, kao i da neutrališe neprijatan miris. 

Opadanje iglica usporićete i ako drvo odozdo poprskate lakom za kosu, ali ukoliko planirate da jelku ukrasite lampicama, to izbegavajte jer je lak zapaljiv.

Povezane vesti

Za otpornost jelke bitno je i koje boje su lampice, jer drveće pomoću njih obavlja veštačku fotosintezu i snabdeva se energijom. Birajte one sa LED osvetljenjem jer ne greje jako, a svetlo je najbolje da bude bele boje.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica