Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata na porodiljskom odsustvu: Deca su me greškom zvala “mama“

Dragan Mitić je tata dvoje mališana, a kako priznaje nije se plašio grčeva, temperatura i dečjih bolesti, već se bojao da ne propusti prve osmehe, prve reči i prve korake svoje dece. Evo njegove priče...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada je njegova supruga Maja ostala u drugom stanju Dragan Mihić nije imao nikakvu dilemu da želi da prisustvuje porođaju i poželi dobrodošlicu svom detetu na svet. A kada je njegov prvenac Matija napunio četiri meseca života, Dragan je saopštio supruzi da želi da uzme porodiljsko odsustvo i vodi računa o detetu do njegovog prvog rođendana.

Malo je reći da je ova mama bila oduševljena zbog odluke svog supruga da podeli sa njom teret roditeljstva, a o njegovom oduševljenju dovoljno govori činjenica da je tri godine kasnije ponovo otišao na porodiljsko odsustvo kada je u kuću Mihića stigla devojčica Ksenija. Osim što je jedini meteorolog koji je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu uzeo „porodiljsko odsustvo”, Dragan je jedan od retkih muškaraca u Srbiji koji je iskoristio zakonsku mogućnost da uzme odsustvo radi nege deteta.

VIŠE O... Tata na porodiljskom odsustvu

Statistika govori da u Srbiji u 2013. godini, kada je rođeno 65.554 beba, broj očeva koji su uzeli porodiljsko odsustvo iznosi 225. Gotovo polovina ovih očeva – 128 njih živi u Beogradu, svedoče podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.  

Draganov sin Matija danas pohađa treći razred osnovne škole, kćerka Ksenija u septembru postaje đak prvak, a kada evocira uspomene na period kada je uzeo „porodiljsko odsustvo”, priznaje da je svim njihovim prijateljima i kolegama na poslu bilo čudno što je on na sebe preuzeo „teret” borbe sa grčevima, nesanicom i prvim dečjim bolestima. A na pitanje da li se plašio da neće biti dostojna roditeljska „zamena” mami, on kaže da je samo strepeo da ne propusti prve osmehe, prve reči i prve nespretne korake svojih mališana.

Pogledajte i Moderni očevi aktivno učestvuju u odgoju dece

“Znao sam da mogu da računam na pomoć baka ako negde „zaškripi” i da će sve moje nedoumice rešiti stručnjaci koji rade na telefonu „Halo beba”. Moja supruga je bila motivisana da se deca hrane majčinim mlekom do prve godine, pa mi je ostavljala mleko u bočici kada bi odlazila na posao. Srećna okolnost je bila ta što je Maja pijanistkinja i docent na Fakultetu muzičke umetnosti i nema fiksno radno vreme, pa sam mogao da računam na to da će ona doći kući u slučaju neke „vanredne situacije”. Na sreću, nije se desio nijedan stresni događaj zbog koga sam se pokolebao zbog odluke da prisustvujem rođenju moje dece, odnosno da uzmem porodiljsko odsustvo. Odrastanje dece prepuno je čarobnih momenata, ali ti prvi meseci njihovih malih života zaista nemaju reprizu. Porodiljska odsustva pamtim kao najlepši period u svom životu, a iz tog perioda ostala mi je slatka navika da kupam svoje mališane. Kada sam drugi put uzeo odsustvo radi nege deteta bio sam opušteniji i bezbrižniji, jer nisam toliko strepeo da li sam „dorastao” ulozi roditelja“, priča Dragan Mihić.

Iako ne može da se seti da li su njegova deca prvo izgovorila „mama” ili „tata” priznaje da su umela da se zabune, pa da tatu zovu „mamom”. Ovaj tata priznaje da su mu svi prijatelji i kolege čestitali na odluci da odmeni mamu na porodiljskom odsustvu, ali niko od njih nije sledio njegov primer.

  Pogledajte i Kad porastem biću kao tata (FOTO)

Osim što uverljivo prkosi statistici koja svedoči da prosečan srpski muškarac na brigu o naslednicima – čuvanje, hranjenje, oblačenje, podučavanje i igru, dnevno potroši jedan sat i 33 minuta, Dragan se ne uklapa ni u tipičan profil muškarca koji odlaze na porodiljsko odsustvo. Naime, najveći broj očeva uzima odsustvo radi nege deteta zato što su njihove supruge zaposlene u stranim kompanijama ili ambasadama i rade po njihovom, a ne po našem Zakonu o radu, to jest moraju da se vrate na posao nakon tri ili četiri meseca porodiljskog odsustva. Dragan kaže da njegova supruga nije morala da se vrati na posao pre vremena, to jest da njen poslodavac nije zahtevao da se pre prvog dečjeg rođendana vrati na nastavu.

I dok je porodiljsko odsustvo zakonom obavezujuće za očeve u većini skandinavskih zemalja, naš Zakon o radu očevima dozvoljava mogućnost da koriste odsustvo zarad nege deteta tek kada dete navrši tri meseca. Porodiljsko odsustvo, koje traje od rođenja do prvog tromesečja, može da koristi samo majka. Da bi očevi mogli da iskoriste ovo zakonsko pravo i ostanu sa detetom do njegovog prvog rođendana, oba roditelja moraju da budu u stalnom radnom odnosu.

Izvor: Politika


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica