Majčinstvo je najlepše iskustvo u životu, ali istina je i da donosi i razne poteškoće - i nije sve tako šareno kao na Instagram profilu mnogih mama. Takođe, često na društvenim mrežama predtsavljamo sebe u lepšem i boljem svetlu, što savršenijem, pa tako i mnogi roditelji žele sebe da pokažu kao savršene mame i tate.

Iza idilične slike možda se krije sasvim druga priča. Samo na prvi pogled se čini da su mame blogerke neke fantastične superžene koje imaju srećnu porodicu, negovanu bebu, uredan dom, a i sama izgleda kao da je sa naslovne strane nekog sjajnog časopisa. Nakon takvih foto reportaža na Internetu, svaka mlada majka može razviti kompleks inferiornosti. Tako da za one žene koje sebe krive što su veoma umorne i nemaju vremena da urade bilo šta, možete predahnuti – nije sve savršeno uvek kao na slikama.

Jedna mama je na portalu Parents.ru napisala:

"Imam prijateljicu koju sam upoznala kod lekara tokom trudnoće. Nekako smo počeli da pričamo u redu i postepeno smo se sprijateljile. A nakon rođenja dece - njena ćerka već ima godinu dana, a moj sin 9 meseci - postoje još češće teme. Tako da smo ona i ja stalno u kontaktu, idemo zajedno u šetnje. Tačnije, išle ​​smo, ali sada ne komuniciramo.

Do skandala je došlo jer sam primetila da stalno viče na ćerku i vređa je, govori joj nepristojna imena. Dete je veoma malo, nemirno je, zubi su joj izbijali - imala je temperaturu, nedavno se razbolela. Možete razumeti svoju prijateljicu - umorna je, živci su joj na ivici, sama je još uvek ljuta. Ali ne možete se tako ponašati prema detetu?! Kao da ne voli svoju ćerku i ponaša se kao da joj je na teretu. Inače, prijateljica je više puta rekla da je ćerka muči.

Ali na društvenim mrežama je potpuna idila, objavljujući fotografije svoje ćerke sa rečima "Moj život, dušo moja, zeko moja" i emotikonima srca. Pa nisam mogla da izdržim i pitam zašto viče na dete, nije beba kriva što se tako ponašaš prema njoj, njoj treba ljubav, deca sve osećaju. Kakva će to devojčica da poraste, ako majka stalno urla na nju?

Prijateljici se moje reči, naravno, nisu dopale, naljutila se na mene i rekla da ne želi da se više viđamo. I nakon toga je prestala da komunicira sa mnom. Zar nisam u pravu?" - mama se potpisala kao Julia, 25 godina.

Tatjana Pavlova, porodični psiholog odgovorila je za portal.ru kako odrasta ćerka koja nema dovoljno ljubavi od majke:

"Od detinjstva, ove devojčice se navikavaju da se veoma trude: da budu poslušne, vredne i da dobro uče. Prvo, da biste zaslužili ljubav roditelja, zatim, odrastajući, da biste zaslužili ljubav izabranog partnera. Uvek pokušavaju da postanu najbolja verzija sebe. Ovo ponašanje je njihova jedina linija motivacije. Da bi bili voljeni i prihvaćeni, moraju se promeniti.

Druga linija ponašanja je formiranje sumnje u sebe, nisko samopoštovanje, izolacija i autoagresija. Kada je dete ljuto na roditelje koji mu nešto ne daju i ne zadovoljavaju dovoljno njegove potrebe, ta emocija se transformiše i okreće protiv samog deteta. Devojka izrasta u ženu koja je sklona da krivi sebe za sve, da preuzme odgovornost za sve, koja ne ume da adekvatno pokaže negativne reakcije - na primer, ne ume da se pravilno naljuti, a da ne uništi sebe i odnose sa drugima. Ovo ponašanje je takođe ispunjeno zdravstvenim problemima: psihosomatski faktori izazivaju ozbiljne bolesti - na primer, kardiovaskularni sistem. Prekomerna težina je takođe manifestacija mehanizma autoagresije.

Što se tiče njihovog ličnog života, najverovatnije će devojke koje ne vole roditelji postići osećanja marljivošću, predusretljivošću i žrtvom - na kraju krajeva, „ljubav se mora zaslužiti“. I oni, ne znajući, biraju emotivno hladne ljude koji ne pokazuju otvoreno osećanja prema njima. Možda im se ovaj model odnosa baš i ne sviđa, ali oni ga razumeju – prošli su kroz ovo iskustvo u detinjstvu. I, poput vrednih đaka, takve odrasle devojke daju sve od sebe da pridobiju naklonost voljene osobe.

U ekstremnim slučajevima, ćerke koje nekada nisu imale dovoljno roditeljske ljubavi napuštaju odnose u potpunosti iz straha od neuspeha i intimnosti.

BONUS VIDEO:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/T.A.S.)