Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel roditeljima: Budite obazrivi kada delite fotografije deteta na internetu

Stručnjaci upozoravaju roditelje da budu obazrivi prilikom objavljivanja fotografija, ali i podsećaju da je za bezbednost na internetu poverenje ključno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Današnja deca odrastaju u digitalnom dobu, a stručnjaci kažu da je poverenje dece u roditelje ključno za njihovu bezbednost na internetu, ali i upozoravaju da postavljanje slika dece na društvene mreže može da bude veoma opasno, čulo se juče na Konferenciji o bezbednosti dece na internetu koja je održana u Beogradu.

- Ozbiljni problemi mogu da nastanu kada okačite slike dece na internet. Bilo koja fotografija koja se postavi zauvek ostaje na mreži, a nikada ne znate ko može da je se domogne. Problematične su slike nage dece, ali i obučene, one mogu da se montiraju ili izvuku iz konteksta, pa deca ili roditelji mogu da se ucenjuju, dete može da doživi maltretiranje - rekao je Vladimir Vujić, načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Povezane vesti

Ozbiljne opasnosti

Većina roditelja ima veliki broj prijatelja na Fejsbuku koje ne poznaje, kaže Katarina Jonev, edukator za sajber-kriminal i bezbednost dece, i dodaje da u poslednje vreme imaju potrebu da konstantno objavljuju slike i ne shvataju kakve opasnosti sve vrebaju. - Slikama, a naročito neprimerenim, ugrožavamo bezbednost, ugled i privatnost deteta. Potencijalno, te fotografije zaista mogu da završe na pornografskim sajtovima.

Međutim, paranoični pristup roditelja i praćenje dece putem aplikacija nisu nikako rešenje, dete mora da ima poverenje u vas. Ne smeju roditelji da reaguju tek kad nastane problem, ključ su preventiva i edukacija. Moramo znati kakve sadržaje naše dete konzumira na internetu i da reagujemo na promene ponašanja. Svi moramo ozbiljno da se bavimo temom bezbednosti na internetu - kaže Jonev za Kurir.

Najbitnije poverenje

S ovim se slaže i Slavica Milojević iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. - Sve češće čujem izraz „Ja sam svom detetu prijatelj“, ali to je potpuno pogrešno, vi treba da budete detetu roditelj, a prijatelje će naći - objašnjava Milojevićeva, i naglašava da je bitno da roditelj nauči dete da zaštiti sebe, a da u ranom uzrastu moraju da se izgrade poverenje i saradnički odnos.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica