Usvajanje dece je divan čin, i svaki roditelj koji se odluči na njega zaslužuje svaku pohvalu i poštovanje. U Srbiji na usvajanje čeka čak 280 mališana, dok istovremeno 800 parova želi da na ovaj način zasnuje porodicu. Evidentno je da ne postoji problem sa brojem usvoljitelja ove dece, ali je tokom 2021. godine samo trinaestoro njih pronašlo svoj novi dom.

Dragana Krstić iz Udruženja 'Šansa za roditeljstvo', gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji otkrila je zašto se tako mali broj dece usvoji iako ima dovoljno usvojitelja.

"Kompleksna je procedura. Ne može proći malo vremena. Treba da se utvrdi da li je neki par podoban za usvajanje deteta i da li dete može da se uklopi u tu porodicu. Zapravo, postoje predrasude, a cilj je velika stvar, i zato to ne može da bude jednostavna procedura. Čitava priča je kompleksna i zato je procedura i takva - započela je Krstić.

Pojasnila je šta kaže porodični zakon.

"Prva stvar je da roditelji ne mogu biti stariji 45 godina u odnosu na dete. Gleda se psihološki, ekonomoski status para, i prolazi se obuka u Centru za socijalni rad", rekla je.

Dokumentacija koja se podnosi

Podnosi se dokumentacija o zaposlenju i nekretnini gde će dete boraviti.

"Potrebno je lekarsko uverenje, uverenje psihologa, porodičnu anamnezu, sve se to predaje Centru za socijalni rad i kreće obuka tokom koje nas oni procene koliko smo spremni da budemo roditelji", objasnila je.

Vantelesna oplodnja, par, doktor
Shutterstock Par koji želi da usvoji dete

Kakva je obuka koju parovi prolaze?

Krstić kaže da se tek na obuci razume šta roditeljstvo znači.

"Iskustvo drugih ljudi koji su prošli obuku i već usvojili dete, jako je značajno. Oformljen je centar gde će se svi oni okupljati i ohrabrivati međusobno. NIkad nisam čula da je neko odustao, tokom ove duge procedure. Moramo biti spremni da ćemo ići do neke tačke kada je u pitanju roditeljstvo. To nije dete koje smo mi stvorili, već dete koje već ima neke navike. Kompleksnije je od biološkog roditeljstva, a njavažnije je da smo strpljivi", naglasila je.

Centar za socijalni rad procenjuje ko može, a ko ne može usvojiti dete.

"Potrebno je vreme da se dođe do te odluke da neko može biti roditelj", dodala je.

"Javlja se strašno jaka želja za proširenjem porodice!" Kurir TV

(Yumama)