U Srbiji su ovih dana potvrđeni slučajevi malih boginja, na šta su pedijatri i ranije upozoravali zbog toga što je sve manji broj dece vakcinisan MMR vakcinom. Kako mnogi izbegavaju ovu vakcinaciju iz neosnovanog straha od autizma, iz Srpskog lekarskog društva upozoravaju da bi pored malih boginja moglo da dođe i do epidemije zauški i Rubeole, tri bolesti koje pokriva MMR vakcina.

Šire se kapljičnim putem ili preko predmeta koji je zaražena osoba dodirnula. Može proći i 12 do 25 dana nakon što primetite prve simptome. Osoba sa ovom dijagnozom zarazna je oko 7 dana pre pojave prvih simptoma i oko 9 dana nakon što su se simptomi prvi put javili.

Šta su zauške i koji simptomi se javljaju?

Zauške su zarazna bolest, a najbolji način da smanjite mogućnost da ih dete dobije jeste pravovremena vakcinacija MMR vakcinom. Najprepoznatljiviji znak zauški su otečene žlezde na jednoj ili obe strane lica, posebno žlezde koje se nalaze ispod ušiju.

Iako se svaka treća osoba zaražena ovim virusom uopšte ne oseća bolesno, vaše dete može da doživi i neke od sledećih simptoma:

  • Groznica.
  • Glavobolja.
  • Bolovi u mišićima.
  • Umor.
  • Gubitak apetita.

Kako da pomognem detetu koje ima zauške?

Većina dece ozdravi bez posebnog tretmana. Ukoliko se dete žali na bol ili ima temperaturu, dajte mu lekove za njihovo ublažavanje.

Uverite se da vaše dete pije dovoljno vode, posebno ako mu je gutanje otežano zbog natečenih žlezda jer u tim situacijama može da pije manje tečnosti nego inače. Apetit mu može biti smanjen pa mu ponudite mekšu hranu, poput supe i pirea.

Dete, bol, grlo, krajnici
Shutterstock Devojčica sa bolovima u grlu

Komplikacije zbog zaušaka

Kod dečaka mogu da budu zahvaćeni testisi, što može da dovede do problema sa plodnošću u budućnosti. Retko, ali može da se dođe do bola i oticanje pankreasa, jajnika, jetre, srca, štitne žlezde ili dojki.

Infekcija mozga i moždane sluznice je ozbiljna komplikacija, iako se retko dešava da to izazove trajne probleme. Gluvoća se takođe može javiti, ali obično privremeno.

(Yumama)