Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECI PRETI EPIDEMIJA ZAUŠKI, STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Evo koji simptomi ih odaju i kakve komplikacije mogu da izazovu

Zbog nedovoljno vakcinisane dece MMR vakcine, male boginje su nam već stigle, a prete nam i zauške. Evo šta sve treba da znate o njima.

 Mononukleoza, dete, doktor, grlo Izvor: Shutterstock

Šire se kapljičnim putem ili preko predmeta koji je zaražena osoba dodirnula. Može proći i 12 do 25 dana nakon što primetite prve simptome. Osoba sa ovom dijagnozom zarazna je oko 7 dana pre pojave prvih simptoma i oko 9 dana nakon što su se simptomi prvi put javili.

Šta su zauške i koji simptomi se javljaju?

Zauške su zarazna bolest, a najbolji način da smanjite mogućnost da ih dete dobije jeste pravovremena vakcinacija MMR vakcinom. Najprepoznatljiviji znak zauški su otečene žlezde na jednoj ili obe strane lica, posebno žlezde koje se nalaze ispod ušiju.

Iako se svaka treća osoba zaražena ovim virusom uopšte ne oseća bolesno, vaše dete može da doživi i neke od sledećih simptoma:

  • Groznica.
  • Glavobolja.
  • Bolovi u mišićima.
  • Umor.
  • Gubitak apetita.

Kako da pomognem detetu koje ima zauške?

Većina dece ozdravi bez posebnog tretmana. Ukoliko se dete žali na bol ili ima temperaturu, dajte mu lekove za njihovo ublažavanje.

Uverite se da vaše dete pije dovoljno vode, posebno ako mu je gutanje otežano zbog natečenih žlezda jer u tim situacijama može da pije manje tečnosti nego inače. Apetit mu može biti smanjen pa mu ponudite mekšu hranu, poput supe i pirea.

 Dete, bol, grlo, krajnici
Devojčica sa bolovima u grlu
Izvor: Shutterstock

Komplikacije zbog zaušaka

Kod dečaka mogu da budu zahvaćeni testisi, što može da dovede do problema sa plodnošću u budućnosti. Retko, ali može da se dođe do bola i oticanje pankreasa, jajnika, jetre, srca, štitne žlezde ili dojki.

Infekcija mozga i moždane sluznice je ozbiljna komplikacija, iako se retko dešava da to izazove trajne probleme. Gluvoća se takođe može javiti, ali obično privremeno.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica