Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sačuvajte zdravlje: 5 stvari koje morate znati ukoliko radite za računarom

Osim poremećaja kičme, nepravilno sedenje za računarom može dovesti i do niza drugoh bolesti, a evo šta bi trebalo da uradite kako biste ih izbegli.

  Izvor: Foto: Profimedia

S vremena na vreme, pojavi se ovakav ili sličan tekst, i odmah se ispravite u stolici, ili pak zauzmete koliko-toliko bolji položaj na krevetu. Pre nego što počnemo sa detaljnim instrukcijama kako da pravilno sedite za računarom, pogledajmo malo posledice nepravilnog sedenja. Da, tu su poremećaji kičme, ali i mnogo više od toga.

Evolucija nas definitvno nije namenila za poslove tokom kojih se sedi minimum osam sati, pa i duže. Biološki gledano, sedenje nas polako ubija! Naime, sedenje je usko povezano sa bolestima srca. Usled slabog kretanja, mišići ne mogu razgrađivati masti dovoljnom brzinom, stoga dolazi do začepljenja krvnih sudova. Imate 50 odsto više šansi da obolite od bolesti srca ako konstantno radite u sedećem položaju. Zatim, tu su poremećaji u radu gušterače, dijabetes, problemi sa venama, loša cirkulacija, atrofija mišića i tako dalje. Neki od najčešćih problema su svakako bol u leđima i vratu, spondiloza, istegnuće pršljenova i slični poremećaji kičmenog stuba. Ponekad je situacija toliko loša da samo odgovarajuća fizikalna terapija donosi spas i olakšanje.

Povezane vesti

Da se to ne bi dogodilo, evo šta vam je činiti:

Napravite red

Počnimo od ne toliko očekivanog saveta. Raspremite svoj radni sto, i uklonite sve što vam remeti rad i koncentraciju. Ukoliko vam je nešto baš neophodno, neka vam bude na dohvat ruke. S druge strane, sve što nije apsolutno potrebno može stajati dalje od vas, i čak vas ohrabriti da ustanete iz sedeće pozicije.

Postavka monitora

U idealnim uslovima, monitor bi trebao da bude na udaljenosti dužine vaše ruke. Nemojte naprezati oči bez potrebe. Pogledajte oko sebe i vidite da li ste na najbolji način iskoristili izvor svetlosti u kancelariji. Da li vam odgovaraju trenutna podešavanja kontrasti i svetlosti na monitoru? Ako nisu idealni, menjajte ih!

Tokom rada, setite se da odvratite pogled od kompjutera. Pogledajte u plafon – tako ćete aktivirati mišiće vrata. Usmerite pogled ka nečemu što je udaljeno od vas makar 2,5m i fiskirajte predmet. Na taj način čuvate vid i manje naprežete oči.

Takođe, centrirajte monitor. Bilo kakvo odstupanje nije dobro za vas. Na kraju krajeva, sedite za računarom satima, tako da i najmanji, najbanalniji problem polako prerasta u veliki ukoliko se ništa ne preduzme. Uradite sledeći test: sedite ispred monitora, i zatvorite oči. Otvorite ih polako. Tamo gde vam pogled prvo ode, postavite sredinu.

Podesite stolicu

Danas na tržištu postoji širok izbor ergonomskih stolica, ali ako ih vaša kompanija nije naručila, čak ni to ne opravdava nepravilan položaj. Ne sme postojati praznina između lumbalnog dela leđa i naslona. Ako ne možete drugačije, makar stavite odgovarajući jastuk kao podršku. Time ćete opustiti leđne mišiće, i kičma će biti u prirodnom položaju.

Pripazite na noge i ruke

Preporučuje se da vam noge budu na podu pod uglom od nešto više od 90 stepeni. Stopala bi trebalo da dodiruju pod.

S druge strane, idealni ugao za ruke tokom rada na tastaturi je 90 stepeni. Miš i tastatura bi trebalo da budu na dohvat ruke, i u nivou laktova. Time ćete opustiti i ruke i ramena. U suprotnom, preterana napetost će jednog dana rezultirati bolom.

Obratite pažnju na šake i zglobove

Ko god koristi računar na poslu satima, vrlo dobro mu je poznat neprjatan bol u zglobovima nakon napornog dana. U kom položaju držite šake i zglobove (satima) definitivno ima uticaja na vaše zdravlje. Evo par saveta kako da olakšate sebi posao.

Prvo, zapitajte da li imate odgovarajući miš za svoje potrebe. Zatim, uvek pomerajte miš koristeći celu ruku, a ne samo ručni zglob. Pokreti trebaju biti lagani, i izbacite naviku da držite i olovku ili nešto drugo dok ga pomerate ili kucate tekst.

Uzgred, zglobovi tebaju biti ravni tokom kucanja i upravljanja mišem. Podesite tastaturu tako kako vam najviše odgovara. Nemojte naslanjati zglobove na sto, već kucajte sa rukama i zglobovima blago uzdignutim iznad tastature. Idealno, prsti bi trebalo da su vam opušteni dok sve ovo radite, a ne u grču. Probajte, i vremenom ćete se navići.

Možda vam se trenutno čini da je ovo i previše uputstava, ali baš naprotiv. Potrudite se da ispoštujete sva pravila koja smo naveli, jer dugotrajno sedenje ni u kom slučaju nije dobro za naše zdravlje. Najmanje što možemo uraditi jeste steći nove navike što se tiče pravilnog rada za računarom. Time umanjujemo šanse za redovne odlaske na fizikalnu terapiju, a i imaćemo više energije za razne prijatne aktivnosti van kancelarije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica