Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Česti ginekološki problemi: Kako prepoznati i lečiti ciste na jajnicima

Gotovo sve žene bar jednom tokom života imaju cistu na jajnicima, a kakve one mogu biti, postoje li upozoravajući simptomi i koje su najbolje metode lečenja, objašnjava načelnik Zavoda za ginekologiju KB Merkur, dr Vladimir Kukura.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ciste na jajnicima dobroćudne su pojave. Ispunjene su tekućinom i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tekućinu luče.

Ciste na jajnicima najčešće se pojavljuju u vreme najvećih hormonskih oscilacija. Većina cista povuče se sama od sebe u roku od tri meseca, a mogu biti funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste i mogu narasti od 3 - 6 centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje.

Kako prepoznati ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima mogu biti sasvim bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena. 

Povezane vesti

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne ćelije, priča dr Kukura.

Simptome ciste na jajniku žena ne može da oseti sve dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

Onda može da se desi da žena oseća pritisak na stomaku,i da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan. Takođe, kod nekih kretnji (vežbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje ose i poremeti cirkulaciju jajnika, a to je onda hitno stanje, upozorava Vladimir Kukura. 

Koju metodu lečenja odabrati?

Lečenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugom delu ciklusa kada u telu nedostaje progesterona, a opcija je i lečenje kontraceptivima.

U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste, savetuje dr Kukura. 

Povezane vesti

Lekovi iz prirode: Kako sprečiti i lečiti ginekološke probleme sa kojima se suočava čak 75 odsto žena

Zato se on radi sklerozacija takvih jajnika. Kad se isprazni tečnost, napravi se replasman 95 postotnog alkohola koji uništava taj epitel, objašnjava načelnik Kukura.

Ciste se mogu lečiti i hirurškim putem, u današnje vreme laparoskopski.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica