Leto je period kada, upravo zbog toplog vremena, imamo na raspolaganju veći broj različitih voćki u ponudi na pijacama, u prodavnicama, marketima. 

Međutim, ono što treba da imate na umu, a posebno ako imate malu decu, je da neke vrste voća mogu da izazovu alergije, a isto važi i za razne pesticide koji se koriste u uzgajanju.

Doktorka Veroslava Stanković, dijetolog i specijalista higijene i ishrane je o ovoj temi govorila u emisiji "150 minuta" na TV Prva, gde je najpre pričala o jagodama, koje su jak alergen.

"Od rođenja mi upozoravamo roditelje da pre prve godine nikako ne treba davati jagode, a onda ih uvoditi polako. Jagode i jesu vrlo potentni alergeni i može čak i u odraslom dobu da se javi alergija i da izazove onaj anafilaktički šok. Znači, sa jagodama vrlo oprezno, s jedne strane. A, s druge strane, jagode su niskorastuće voće, znači prvo mogu da se zalivaju vodom koja nije kvalitetna, da ne kažem fekalno zagađena voda i prskaju se pesticidima, tako da imamo veoma veliku brigu oko jagoda. Alergija, kontaminacija bakterijama i kontaminacija pesticidima", rekla je dr Stanković, ističući da ne želi da plaši ljude da ne jedu jagode, već da je njen savet da ih najpre dobro operu.

pranje jagoda.jpg
Foto: Shutterstock/PawelKacperek

Njen savet je da jagode potopite u vodu u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone, ali na njima ostanu liščice dok ih perete.

Doktorka je zatim objasnila zašto bi i trešnje trebalo staviti sa peteljkom u vodu.

"Kada skinemo peteljku, kada se peteljka izvuče, imamo ovaj deo koji može da dođe do ulaska i tečnosti i rastvorenih pesticida, tako da se peteljkom je možda najbolje, isto kao i jagode, desetak minuta ne više da borave u vodi i posle toga opet oprati pod mlazom vode. Znači, mlaz vode, mlake vode koristiti za ispiranje. Dobro prati ispod mlaza vode, jer se dešavalo početkom ove godine, da je došlo i do trovanja, čestih trovanja, ne samo alergijskih reakcija, gde je dolazilo i do toksičnih hepatitisa, znači, upala jetre zbog toksina".

Doktorka je istakla da ukoliko se ne poštuje karencija, odnosno period između poslednjeg prskanja voćem pesticidima i branja plodova, može da dođe do intoksikacije tj. trovanja i neželjenih efekata, koji mogu da imaju i veoma ozbiljne posledice.

Dr Stanković otkrila je i da li ima potrebe da perete spanać koji je kupljen zapakovan u kesi te je, takoreći, industrijski proizvod.

"Trebalo bi da se provuče kroz vodu da se ispere. Iako piše na deklaraciji da je odmah spremno za upotrebu, ipak treba isprati, stajalo je. Ne znamo šta se desilo prilikom pravljenja te kese, odnosno prilikom punjenja kese, tako da je neophodno oprati", a pranje je obavezno i ako kupujete salatu na pijaci, koja nije zapakovana.

"Salata i kupus mogu da budu izvor različitih insekata i crva, znači salatu obavezno dobro oprati, dobro lišće isprati pod mlazom vode, a ko hoće da bude siguran, može i da potopi u vodu sa sodom bikarbonom. Deca su dosta alergična, znači može da se potopi, javljaju se nažalost i alergije na salatu, a pogotovo što nisu glatke kao na primer peršun. Paradajz može lako da se opere pod mlazom vode i ne treba toliko da ga, ajde da kažemo, trljamo ili da ga potapamo, ali salatu, sa kupusa skinuti površinske jedno tri liske, tri reda, pa tek onda jesti onu unutrašnju, seckati, upotrebljavati, ali i tako i seckan kupus može da se provuče malo kroz vodu, da se ispere".

citrusi.jpg
Foto: Shutterstock/New Africa

Citrusno voće

Većina ljudi vodi se mišljenjem da nema potrebe da pere limun, pomorandžu ili bananu jer imaju koru koja se ljušti.

"Iako mi operemo ruke pre upotrebe, znači ne znači da je kora, odnosno sigurno je da ta kora nije čista, zato je bolje oprati, obrisati, pa tek onda uzimati, jer mi kad ljuštimo narandže, ako ljuštimo rukama, nožem, mi opet dolazimo u dodir sa tom prljavštinom na površini, unosimo prljavštinu u jestivi deo i onda opet unosimo ili pesticide ili različite kontaminente".

Problem i aerozagađivači

Doktorka je istakla da problem nisu samo pesticidi, već i aerozagađivači, o čemu se ređe govori. 

"Sve više i više imamo ljude koji su alergični na različite polene, evo sad je već period zove i ostalih polenskih biljaka, mogu da kontaminiraju pa da dođe do alergijskih reakcija, a da nije u pitanju alergija ili trovanje pesticidima i alergija na voće", upozorila je ona na kraju.

BONUS VIDEO:

Trik za izbirljivu decu Izvor: Trik za izbirljivu decu