Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Faktori koji usporavaju proces mršavljenja nakon porođaja

Saznajte šta otežava skidanje postporođajnih kilograma i koji su optimalni načini da ih se oslobodite.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kako znamo da smo gladni, odnosno siti?

Kontrolni centar za unos hrane nalazi se u hipotalamusu. Taj deo mozga je poput termostata – upali lampicu kada je neophodan unos hrane i ugasi je kada se organizam nahrani. Međutim, problem leži u tome što je potrebno vreme da hrana dođe u krvotok i da se signal prenese nazad do centra, pa se često dešava da unesemo i nekoliko stotina kalorija više nego što nam je u stvari potrebno.

Neki drugi fiziološki faktori, kao što su hormonske terapije, nizak nivo šećera u krvi, trajanje obdanice, hladnoća, grčevi želuca i prazne masne ćelije, takođe mogu da stimulišu centar u hipotalamusu.

Šta utiče na proces mršavljenja nakon trudnoće

Sve ove činjenice trebalo bi imati u vidu kada žena, nakon porođaja, krene u borbu sa kilogramima.

Kod žena koje su pre ili za vreme trudnoće  primale hormonsku terapiju, gojaznost je veoma česta pojava, a mršavljenje se odvija otežano, te je potrebno veliko strpljenje i uporonost kako bi se skinuli kilogrami.

Takođe, kraći dani usporavaju proces mršavljenja, kao i hladnoća, tako da bi  trebalo izbegavati plivanje i boravak u vodi više od dva puta nedeljno.(Plivanje se može praktikovati tek kada se postigne redukcija telesne težine!)

Na skidanje kilograma utiču i nagli skokovi i padovi šećera u krvi, ali se oni mogu regulisati većim brojem manjih obroka u toku dana.

Najbolji način za skidanje kilograma

Kako bi se porodilja izborila sa viškom kilograma optimalno je da redovno odlazi na stručno koncipirane treninge (osmišljene tako da aktiviraju celo telo i sve mišićne grupe) koji pomažu da se kalorijski unos, koji diktira centar u mozgu, prilagodi energetskim potrebama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica