Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštita od UV zraka na snegu

Sunčevi zraci ni zimi nisu bezopasni, jer - bez obzira što ne odaju mnogo toplote, emituju priličnu količinu UV zraka, koji mogu da izazovu kratkotrajna i dugotrajna oštećenja kože.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Preterano izlaganje suncu bez zaštite uzrokuje preterano starenje kože, stvaranje bora i sunčevih pega, nastanak opekotina, kao i zadebljanja na najizloženijim delovima tela.

U planinama je zbog blizine sunca, jake refleksije (odbijanja) sunčevih zraka i smanjene prirodne zaštite, potreban visok stepen zaštite kože od UV (ultravioletnih) zraka..

Refleksija

Na zimovanju je posebno potrebna zaštita od UV zraka, zato što je na visokim nadmorskim visinama koža bliže suncu, a zbog snega je jaka refleksija sunčevih zraka. U planinama se prirodna zaštita smanjuje za sedam odsto na svakih hiljadu metara nadmorske visine, a kako kristali snega savršeno reflektuju UV zrake, stepen primljenog zračenja se povećava i do 100 odsto.

Zaštitni faktori

Pre izlaska napolje, tokom sunčanog zimskog dana obavezno treba naneti kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Proizvodi koji sadrže mineralne blokatore ili kombinaciju mineralno-organskih blokatora, pružaju efikasnu UVA i UVB zaštitu. Takvi proizvodi ujedno štite kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala, i sprečavaju isušivanje kože - do kojeg postepeno dolazi zimi na visokim nadmorskim visinama.

Više nege zimi

Pravilna nega kože zimi je zahtevnija nego leti. Zbog specifičnih spoljašnjih uslova, potrebno je ojačati hidrolipidni i rožnati sloj kože. Ako je reč o suvoj i osetljivoj koži, ne bi trebalo koristiti hidratantne kreme, jer na temperaturi ispod nule dolazi do smrzavanja molekula vode, odnosno do stvaranje mikrokristala leda, koji oštećuju površinski sloj kože, pa ona postaje gruba i puca. Za meku i negovanu kožu zimi treba koristiti proizvode koji imaju zaštitna svojstva, odnosno u čiji sastav ulaze sastojci koji na koži stvaraju zaštitni film. On štiti kožu od vetra, kiše i hladnoće. Obično takve kreme u sastavu imaju pčelinji vosak, glicerin, vazelin.

Maja Goč, dipl. ing. farmaceutske tehnologije

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica