Leto je vreme kada mnoge porodice odlučuju da spas od vrućina potraže na moru ili bazenu. Kupanje u moru zaista je pravo uživanje za mališane, ali nažalost, svakog leta dođe i do nezgoda koje mogu i kobno da se završe.

Da biste bezbrižno proveli letovanje, donosimo vam nekoliko saveta koji se tiču bezbednosti dece u vodi.

1. Odaberite odgovarajuću plažu

Sve plaže su različite – neke su od peska, neke od sitnijih ili krupnijih kamenčića, na nekima ima dosta plićaka, dok na drugima dubina naglo počinje, što znači da su jače morske struje.

Svakako, imajte na umu da prilike na moru mogu da se menjanju iz dana u dan, tako da i na onim plažama gde je voda inače mirna, treba biti oprezan, piše myswimguide.com.

Ako imate malu decu ili mališane koji nisu baš dobri plivači, najbolje je da odaberete peščanu plažu sa dosta plićaka. Takođe, najbolje je da birate plaže na kojima ima spasilaca.

2. Plivajte blizu spasilaca

Kada dođete na plažu, pogledajte gde se nalaze spasilački toranj i da li na njemu ima spasilaca. Ukoliko ima spasilaca, gledajte da se kupate u moru na mestu koje im je u blizini i mogu lako da vas vide.

3. Obratite pažnju na zastavice

Ukoliko na plaži ima spasilačkog tornja, obratite pažnju na zastavice koje se nalaze u blizini njega. Ove zastavice pokazuju da li je bezbedno da se kupate u moru, a dobro pogledajte i znak koji objašnjava značenje različitih zastavica – ako niste sigurni šta znače određene zastavice, pitajte spasioce.

4. Posmatrajte vodu pre ulaska

Kada se smestite na plaži, posmatrajte more petnaestak minuta pre nego što uđete u vodu. Obratite pažnju ima li talasa jer ne želite da se nađete u situaciji da se borite sa talasima dok ste sa mališanom u vodi.

5. Nadgledajte decu i njihove plivačke sposobnosti

Zvuči očigledno, ali lako se desi da vam nešto na plaži odvuče pažnju. Takođe, ponekad se dešava da roditelji misle da je njihovo starije dete dobar plivač, pa ga i ne posmatraju baš sve vreme u vodi. To je, međutim, veoma opasno jer se lako mogu pojaviti talasi ili struja koja može da povuče dete.

Zbog toga, uvek aktivno i neprestano nadgledajte decu, bilo na plaži ili u vodi.

Ukoliko primetite da je neko u vodi u nevolji, obavestite spasioce, a zatim pokušajte da do te osobe dobacite neki plutajući predmet.

Kada je u pitanju sam ulazak u vodu, naučite dete da uvek ulazi prvo stopalima, tj. da nikako ne skače na glavu, kako ne bi došlo do povreda vrata. Takođe, dobro je da ga naučite da u vodi uvek boravi u nečijem društvu, kao i da se drži podalje od stena dok pliva.

BONUS VIDEO:

Saveti instruktorke plivanja TikTok/ scarnati.swim

(Yumama/N. Z.)