Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA URADITE AKO SE DETE PLAŠI DA UĐE U VODU: Ovi trikovi mame i tate pomažu mališanima da prevaziđu strah i plivaju

Kako da pomognete detetu da prevaziđe strah od vode - trikovi i saveti koji će pomoći da se vaši mališani opuste i zaplivaju.

 Kada se dete plaši vode_1145211284.jpg Izvor: Shutterstock

Vaše trogodišnje dete voli kupanje i izgledalo je uzbuđeno zbog predstojećeg letovanja vaše porodice, ali kada ste stigli na plažu, kod deteta je proradio strah i nije htelo ni nožnim prstima da dodirne vodu. Ili vaša beba od godinu dana vrišti kada je u rukama unesete u vodu?

Ako vam ovakvi scenariji zvuče poznato, niste sami. Veoma je uobičajeno da mala deca razviju strah od vode - i da roditelji ne znaju kako da pomognu mališanu da prevaziđe ove strahove.

Postoji nekoliko taktika koje možete isprobati kako bi dete uspel da prevaziđe ovaj strah. U svakom slučaju, neobično je da dete zadrži ove strahove nakon ranih godina detinjstva.

Šta uzrokuje strah od vode u detinjstvu?

Za strah od vode kod dece možete kriviti razvojnu nezrelost u većini slučajeva. Bebe nemaju uvek svest o vodi kao nečemu čega se treba plašiti i obično će rado prskati u kadi, jezeru, okeanu ili bazenu. Ali kako deca postaju starija, uobičajeno je da počnu da se plaše vode.

Vrtićke i predškolske godine su prve godine za razvoj straha od vode. Evo zašto:

  • Vaše dete može iznenada postati svesno prostranosti i misterioznosti velike vode.
  • Možda shvata da je voda nešto što bi moglo biti opasno.
  • Međutim, oni još nisu razvili način da racionalizuju ove strahove ili ih stave u perspektivu.
  • Vaše dete još nema životno iskustvo da zna da, iako velike vodene površine mogu izgledati predosećajno i zastrašujuće, zapravo nisu.
  • Neka deca su u stanju da lakše prevaziđu svoje strahove od druge. Ako je vaše dete imalo teško iskustvo sa vodom, ovi strahovi mogu biti intenzivniji.

Ako je vaše dete imalo zastrašujuće iskustvo u vodi (čak i u kadi), kao što je klizanje, preterano prskanje ili neželjeno uranjanje u vodu, to može učiniti ove strahove još raširenijim i teško ih je osloboditi.

Neka deca možda nisu imala posebno strašno iskustvo u vodi, ali neprijatno, poput vode u nosu ili očima, a zabrinutost da će se ovo ponovo desiti ih čini nespremnim da uđu u vodu.

Dete koje ima probleme sa senzornom obradom ili koje je sklono senzornom preopterećenju može imati poteškoća sa vodom, peskom ili glasnim zvukovima koji prate mnoge ulaske u vodu.

Strategije za ublažavanje strahova vašeg deteta

Najbolje je da zauzmete odmeren, empatičan, smiren pristup kada se nosite sa strahovima vašeg deteta. Na kraju krajeva, ako pokažete stres, oni će to shvatiti, a to će samo povećati njihove strahove.

Evo nekoliko strategija koje možete isprobati:

1. Postepen ulazak u vodu

Puštanje vašeg deteta da se postepeno navikne na vodu može biti od velike pomoći. Možda prvog dana uroni samo prste na nogama, sledećeg dana do kolena, pa do struka, itd. Nekoj deci je zaista potrebno dodatno vreme da se osećaju prijatno. Nemojte da ih forsirate.

2. Neka bude zabavno

Šarene naočare za ronjenje, mišići i gume omiljenim crtanim likom na njima, čvrst prsluk za spasavanje... Neka deca će se osećati prijatnije da uđu sa malo opreme. Ovi predmeti mogu učiniti da se osećaju bezbednije i sigurnije. Važno je naglasiti da koliko god neki od ovih predmeta bili zabavni, oni nisu igračke. I kao što preporučuje Američka pedijatrijska akademija, roditelji nikada ne bi trebalo da dozvole da im uređaji za pomoć pri plutanju daju lažni osećaj sigurnosti ili da ih koriste kao zamenu za praktični nadzor.

3. Lekcije plivanja jedan na jedan

Neka deca će verovatnije slušati drugu odraslu osobu osim svojih roditelja kada je u pitanju ulazak u vodu. Ljubazan, strpljiv instruktor plivanja može da pomogne - plus, oni imaju mnogo iskustva sa ovim problemom i sopstvene trikove kada je reč o tome da se maloj deci učini udobnijim u vodi.

4. Uđite u vodu sa njima

Neka deca su osećaju prijatno samo ako uđete u vodu sa njima. To može potrajati nekoliko dana dok ih ili nosite, ili ih držite za ruku, a zatim se lagano opustite. Ali čak i kada se povučete, nikada ne idite predaleko. Akademija američke pedijatrije preporučuje da roditeljima deca uvek budu na dohrat ruke.

5. Može biti od pomoći da razumete razloge za strah vašeg deteta

Ponekad to može biti teško utvrditi, posebno ako je u pitanju opštiji strah od vode. Ali mnoga deca će moći da vam ispričaju o zastrašujućem filmu koji su videli i koji uključuje vodu, ili poseban strah kao što je čudovište koje živi na dnu jezera ili bazena. Ako znate sa čime se bore, možda će im biti lakše pomoći da prevaziđu strah i da se osećaju opuštenije u vodi.

6. Potražite savet stručnjaka

Ako vaše dete deluje posebno uplašeno ili uznemireno, a vi ne možete da mu pomognete, sastanak sa dečjim psihologom može da učini čuda. Naravno, želite da budete strpljivi dok vaše dete prolazi kroz strah od vode. Ali važno je da ne dozvolite da strah spreči dete da nauči da pliva.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica