Sintija Sas je nutricionista i registrovani dijetetičar sa magistarskim diplomama iz nauke o ishrani i javnog zdravlja, i na portalu Helth.com objavila je zanimljiva zapažanja o kiselim krastavčićima. Naime ova vrsta turšije može biti i zdrava, pored toga što je preukusna.

Krastavčići mogu biti korisni za opšte zdravlje, ali postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada tražite kisele krastavce sa potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Nutricione činjenice kiselih krastavaca

Kiseli krastavci se prave od krastavaca, tako da je veliki deo njihove nutritivne vrednosti vezan za ovo povrće bez skroba. Jedan krastavac ima zanemarljivu količinu vitamina i minerala — izuzetak je vitamin K. Jedan komad obezbeđuje oko 7% dnevne potrebe za ovim hranljivim materijama.Vitamin K pomaže zdravlju kostiju i pravilnom zgrušavanju krvi.

Jedan ceo kiseli krastavčić otprilike je ekvivalentan četiri sveža, pruža malo više hranljivih materija, uključujući vitamin A koji podržava imunitet i mali procenat dnevnih potreba za kalcijumom, kalijumom i vitaminom C.

Kiseli krastavci i natrijum

Imajte na umu da kiseli krastavci uglavnom imaju visok sadržaj natrijuma ili soli. U stvari, samo jedan komad ima preko 300 miligrama (mg), ili oko 13% dnevne preporučene granice za zdrave odrasle osobe.

To znači da ćete želeti da još jednom proverite predloženu veličinu porcije da biste procenili sadržaj natrijuma u ​​ukupnoj porciji koju dete jede. Na primer, ako na etiketi piše da obezbeđuje 270 mg natrijuma i da mališan pojede ceo kiseli krastavčić, unos natrijuma skače na 540 mg, oko četvrtine preporučene dnevne granice za odrasle.

Potencijalne prednosti probiotika

Postoje dva načina da se krastavci naprave u kisele krastavce. Standardno kiseljenje uključuje čuvanje krastavaca u soli, sa ili bez sirćeta, i drugih sastojaka, kao što su šećer i začini.

Kiseli krastavci se mogu napraviti i fermentacijom. U poslednjem procesu, bakterije koje se pojavljuju u prirodi rastu tokom nekoliko nedelja da bi proizvele mlečnu kiselinu, prema pregledu objavljenom 2020. u Journal of Functional Foods, koji kiselim krastavcima daje karakterističnu kiselost.

Ove bakterije uključuju Lactobacillus, probiotik (korisni mikroorganizmi koji podržavaju dobre bakterije) za koji istraživanja sugerišu da mogu imati potencijal da poboljšaju imunološku funkciju i pomognu u boljem varenju i apsorpciji hranljivih materija, prema pregledu objavljenom 2022. u časopisu Frontiers in Immunologi.

Većina kiselih krastavčića koji se prodaju u supermarketima nisu fermentisani, pa ako ste zainteresovani za probiotičke pogodnosti, potražite kisele krastavce koji su posebno označeni kao fermentisani ili probiotički.

Čak i ako ne tražite probiotičke prednosti svojih kiselih krastavaca, odvojite trenutak da skenirate listu sastojaka pre nego što dodate teglu u korpu. Neki brendovi su napravljeni od potpuno prirodnih sastojaka, kao što su jednostavna kombinacija krastavaca, vode, sirćeta i začina. Ali drugi uključuju aditive koje lično možda ne želite za svoju porodicu, kao što su veštačke boje i konzervansi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija