So je najčešće korišćen začin koji pre svega daje ukus jelu, međutim preveliko konzumiranje ovog sastojka može da bude opasno posebno za dečije zdravlje. Pedijatri posebno ističu da se so što kasnije uvede u dečiju ishranu, kao i da se hrana mnogo manje začini nego za odrsle. Jednom kada se naviknu na ovaj začin, sva ostala hrana postoje "bljutava". Ukoliko niste sigurni, ovo su znaci koje ne treba da ignorišete i koji su upozrenje da vaše dete jede previše slanu hranu.

Česta žeđ

Prevelik unos soli može da izazove povećanu potrebu za vodom i prekomerne žeđi. Međutim, kod dece je teško ovaj znak odmah povezati sa konuzimranjem previše soli, jer deca mogu da budu žedna iz mnogih drugih razloga. Zato ovaj simptom uglavnom ide uz sledeće koji se navode u tekstu.

Taman i žut urin

Ako je vaše dete stalno žedno i često posećuje kupatilo, proverite izgled urina. Prevelika konzumacija soli može da izazove tamno žuti urin sa jakim mirisom. U slučaju da niste sigurni i sumnjate, takođe možete da uradite i analizu urina i da se posavetujete sa lekarom.

Nadimanje, nadutost posebno u rukama i stopalima

Ako vaše jede previše začinjenu hranu, njegovo telo verovatno će zadržati višak natrijuma što povećava količinu tečnosti u telu. Kada se to desi može da dođe do nadimanja, nadutosti u stomaku, kao i do otoka ruku i stopala. Najveći rizik prekomernog unosa soli u dečiju ishranu je problem sa visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom. Ovo nije samo bolest odraslih već se može javiti i kod mlađe dece, što može kasnije da utiče na pojavu srčanog i moždanog udara.

so.jpg
Shutterstock So

Koliko dnevno soli dete treba da unosi

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), evo koliko soli deca treba da konzumiraju dnevno. 

  • 1 - 3. godine ne treba jesti više od 2 g soli dnevno (0,8 g natrijuma)
  • 4 - 6. godina ne treba jesti više od 3 g soli dnevno (1,2 g natrijuma)
  • 7 - 10. godina ne treba jesti više od 5 g soli dnevno (2 g natrijuma)
  • 11. godina i više ne bi trebalo da jedu više od 6 g soli dnevno (2,4 g natrijuma)
  • Štaviše, bebe mlađe od 1. godine mogu da jedu od 1 g soli dnevno.

(Yumama)