Ako želite da vam jaja za Uskrs budu savršeno ofarbana ili ako želite da ih deca posebno ukrašavaju svojim šarama i crtežima, onda je najbolje da ih prvo izbelite. Boje i šare biće mnogo jače i jasnije, ukoliko ljuska bude svetlija. Ako mislite da vam to neće uspeti onda obavezno probajte ovaj proveren i jednostavan način da skinete površinski sloj, kako bi dobili savršeno belo jaje.

Najbolje je da to uradite pre farbanja, jer će se boja bolje primiti. A mališani će se sigurno obradovati jer će njihove kreacije izgledati još lepše. Evo kako možete da izbelite jaje na jednostavan način:

Biće vam potrebno:

  • jaja
  • sirće
  • voda
  • cediljka
  • sunđer

Priprema:

Jaja neka budu na sobnoj temperaturi, zatim ih operite mlakom vodom. Složite u šerpu, ali pazite da imaju dovoljno prostora odnosno da se ne sudaraju. Prelite ih sa mlakom vodom i dodajte sirće. Neka odnos bude 1:1, na primer ako imate 20 jaja onda ide litar vode i litar sirćeta. Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da provre. Nakon toga smanjite temperaturu. Pena koja se stvara na vrhu polako skinite cediljkom.

Kuvajte jaja oko 10-15 minuta. Kada budu kuvana, u vodu i sirće sipajte hladnu vodu. Ostavite jaja da se malo prohlade, kako biste mogli da ih držite u ruci. Zatim, uzmite mekan sunđer i krenite da skidate ostatak tamnog dela pod slabim mlazom vode. Videćete kako će ubrzo da postanu savršeno bela. Malo upozorenje, nakon ovog procesa ljuska jaja je mnogo osetljivija.

Pogledajte detaljno uputstvo na snimku:

(Yumama)