Naše bake su jaja farbale u ljuskama od crnog luka, a ukrašavale su listovima trave i dobijale predivne, ali veoma zdrave kombinacije.

Ovo je najzdraviji način farbanja jaja jer je apsolutno bez hemije, pa ako se neko i tokom kuvanja polomi, nemate strah da ga u slast pojedete i vi, a i vaša deca.

Sve što vam je potrebno jeste ljuska od crnog luka. Što više ljuske stavite, to će vam boja biti intenzivnija.

Pored toga, trebaju vam ženske hulahop čarape, manje lišće trave različitih oblika i gumice ili konac. Kako naše bake kažu, najlepše šare daju listovi peršuna i deteline, ali vi izaberite ono što se vama najviše dopada.

Postupak farbanja jaja u lukovini sa lišćem:

U staru šerpu stavite ljusku od luka, nalijte vodom i stavite na ringlu. Na jaje stavite list po izboru, a onda pažljivo ubacite u hulahop čarapu i zavežite gumicom ili koncem. Zatim tako ređajte još jaja, dokle god imate čarape da u nju pakujete.

Čarape sa jajima ubacite u šerpu sa lukovinom da se kuva. Kada voda provri, isključite ringlu i jaja ostavite u vodi još pet minuta. Kada bude gotovo, izvadite jaja kašikom, a makazama isecite čarape. Sklonite listiće, a onda jaja namažite uljem da se sijaju i ostavite da se osuše.

Jaja, Uskrs, lukovina, lišće
Shutterstock Šaranje jaja sa lišćem

*** Ista lukovina može da se koristi nekoliko puta, dokle god ne ofarbate sva jaja koja ste želeli.

(Yumama)